ABN Amro versterkt positie in autoleasing

ABN Amro Lease Holding (AALH), dochter van ABN Amro en moeder van Lease Plan, koopt voor 451 miljoen euro (zo'n miljard gulden) de leasemaatschappij Dial van de Britse bank Barclays.

Dial wordt waarschijnlijk toegevoegd aan Lease Plan. Dat versterkt volgens AALH de positie van Lease Plan als Europees marktleider in wagenparkbeheer en autoleasing.

Dial haalde vorig jaar een resultaat voor belastingen van 36,2 miljoen euro (80 miljoen gulden). Het balanstotaal bedroeg 108 miljoen euro (238 miljoen gulden). Op de Europese autoleasemarkt neemt het bedrijf een vijfde plaats in. Het is actief in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië. ,,Precies die landen waar AALH nog onvoldoende aanwezig was'', zegt bestuursvoorzitter Hugo Levecke van AALH. Lease Plan was overigens al marktleider in Frankrijk en Spanje. Het bereikt die status nu ook in het Verenigd Koninkrijk.

Levecke verwacht dat de overname tot extra groei leidt, mede wegens Dials kennis van leasing van kleine wagenparken (via tussenpersonen) en van industrial lease (verhuur van voertuigen op projectbasis). Tegelijk noemt de AALH-voorzitter de overname een antwoord op de toenemende schaalvergroting in de branche en op de interesse van autofabrikanten voor een terugkeer op de leasemarkt. Hij wijst op de recente verwerving van de leasevloot van de Europese divisie van het Amerikaanse PHH door het Franse Arval, dochter van BNP-Paribas. Dit bedrijf beheert nu zo'n 500.000 voertuigen.

AALH krijgt met de aankoop van Dial (115.000 voertuigen) in Europa 595.000 voertuigen in beheer. Buiten Europese beheert AALH nog eens 150.000 voertuigen. Mondiaal neemt AALH een tweede plaats in, na de leasedivisie van General Electric..