VS langste groei in vredestijd

De kwartaalresultaten van Amerikaanse bedrijven overtreffen alle verwachtingen. Ongeveer 70 procent van de bedrijven heeft in de afgelopen weken cijfers bekendgemaakt die beter zijn dan verwacht. Volgens analisten zijn de goede resultaten voor een deel verantwoordelijk voor de enorme stijgingen van de aandelenkoersen eerder deze week.

Vooral technologiebedrijven, zoals IBM, AOL, Oracle, Texas Instruments en Intel verrasten de markt in positieve zin. Maar ook de meeste andere bedrijven kwamen met resultaten die beter waren dan verwacht. Met name de bankensector (Citigroup, Chase Manhattan, J.P. Morgan), farmaceutische bedrijven (Pfizer) en luchtvaartmaatschappijen (Delta) lieten goede cijfers zien. De enige `tegenvaller' onder de grote bedrijven tot nu toe was tabaksfabrikant Philip Morris, waarvan de resultaten volgens verwachting waren.

Ook Microsoft, dat eergisteren na het sluiten van de beurs de resultaten bekendmaakte, overtrof de winstverwachtingen. Het softwareconcern zag een winststijging van 24 procent, iets meer dan voorzien. De omzet kwam lager uit dan verwacht maar wel 23 procent hoger dan vorig jaar.

De winst bedroeg 2,39 miljard bij een omzet van 5,66 miljard dollar.

Nu meer dan de helft van de bedrijven die deel uitmaken van het industrieel gemiddelde dat de Dow Jones bepaalt, resultaten hebben gepubliceerd, is het voor iedereen duidelijk dat het eerste kwartaal van 2000 een opzienbarende periode is geweest. De schattingen zijn dat de winststijgingen in de eerste drie maanden gemiddeld 22 tot 23 procent hoger zijn in vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar. Dat zou het hoogste percentage zijn van de afgelopen tien jaar. De huidige periode van hoogconjunctuur duurt nu al acht jaar en twee maanden, hetgeen betekent dat de Verenigde Staten een periode van de langste economische groei doormaken in vredestijd.

Gewoonlijk loopt een groeicyclus in dit stadium op zijn eind, maar dat is volgens een aantal betrokkenen dit keer niet het geval. ,,De economie in het eerste kwartaal was going gangbusters'', verklaarde Bruce Steinberg, econoom bij zakenbank Merrill Lynch hetgeen zoveel wil zeggen als: draaide op volle toeren.

De inflatiedreiging die een week geleden de aandelenkoersen op Wall Street deed dalen wordt door Robert Mellman, econoom bij zakenbank J.P. Morgan gezien als een bedreiging voor verdere economische groei. Hij verwacht dat de kans op hogere inflatie en een sterke kwartaalgroei volgende maand leidt tot een renteverhoging van een half procent.

    • Lucas Ligtenberg