Urk mengt zich in debat over rol van koningin

. ,,Bidt ons Oranjehuis de zegen en leiding van de Heere toe; en gaat over tot de verdere behandeling van de agenda.''

Met die zin eindigt een uniek officieel raadsbesluit dat de gemeenteraad van Urk (15.188 inwoners) afgelopen donderdagavond heeft aangenomen. Met het ongebruikelijke gemeentelijk pamflet wil het gemeentebestuur stelling nemen in de recent opgelaaide discussie over de plaats van het koningshuis in ons staatsbestel.

De discussie over dit onderwerp begon eerder deze maand toen D66-leider Thom de Graaf een drastische modernisering van de monarchie bepleitte. Het erfelijk staatshoofd zou niet langer deel uit mogen maken van de regering en niet meer betrokken moeten zijn bij kabinetsformaties. Ook zou de Koning geen voorzitter meer moeten zijn van de Raad van State. De Graaf maakte hiermee veel reacties los.

Urk is dit een gruwel. In het raadsbesluit spreekt de gemeente de ,,warme genegenheid en innige verbondenheid uit aan onze Vorstin en het Oranjehuis''. Urk wenst koningin Beatrix bovendien ,,een prachtige en onvergetelijke Koninginnedag 2000 toe'', aldus de voorzitter van de raad en burgemeester D. Schutte (RPF).

In een toelichting op het raadsbesluit schrijft de gemeente dat ,,het de vaste overtuiging is van de inwoners van Urk dat het Oranjehuis ons door God is geschonken. Dit te weten maakt de band Urk en Oranje intenser en rijker van inhoud''.

De gemeente belooft de majesteit ten slotte dat ze haar op 17 mei aanstaande ,,op Urker wijze, waaruit warmte en hartelijkheid, respect en waardering straalt, zal ontvangen''.