Trend: `plus-brugklas' voor slimste scholieren

De Onderwijsinspectie signaleert bij middelbare scholen door het land de trend om de slimste brugklassers bij elkaar in een klas te zetten. De inspectie beschikt niet over cijfers, maar volgens een woordvoerder zijn ,,geselecteerde klassen'' in opkomst.

De inspectie doet deze uitspraak in een reactie op een experiment op het Valuascollege in Venlo. Hier is men dit schooljaar begonnen de slimste aankomende brugklassers te selecteren en in één klas te zetten. ,,De allerslimsten hebben extra aandacht nodig, ze functioneren soms slecht in een gewone klas'', zegt locatiedirecteur van het Valuascollege H. Roefs. ,,Leerlingen die op de basisschool goed konden leren, zijn daar vaak gepest. Hun grootste kwaliteit is afgekraakt en hun zelfvertrouwen is minimaal.'' Aan het Venlose Valuascollege volgen 29 leerlingen een bijzonder brugklasprogramma. Zij vormen de eerste lichting `vwo-plus leerlingen' van Limburg. Het gaat om kinderen die meer dan 546 punten bij hun Cito-toets haalden en een zogenoemd `zuiver vwo-advies' kregen.

Het selecteren van leerlingen staat haaks op de gedachte van de basisvorming. De bedoeling van de in 1993 ingevoerde basisvorming is dat alle leerlingen tot de leeftijd van vijftien jaar dezelfde vakken krijgen, net als op de basisschool. De leerlingen zitten, ongeacht hun schoolprestaties, drie jaar lang in gemengde brugklassen, zodat hun definitieve schoolkeuze wordt uitgesteld.

In de praktijk blijkt de eenvormigheid niet vol te houden. De meeste scholen hanteren slechts één jaar lang gemengde klassen.

Jezelf zijn: pagina 2