Telefónica wil Orange kopen

Spanjes grootste telecombedrijf Telefónica wil Orange kopen, het derde grote telecombedrijf van het Verenigd Koninkrijk. Telefonica heeft hiervoor verschillende investeringsbanken benaderd met het verzoek 30 miljard pond (ruim 100 miljard gulden) te lenen.

Dit meldt de krant Independent, dat hiervoor anonieme bankbronnen aanhaalt. Vodafone AirTouch, `s werelds grootste aanbieder van mobiele telefoons, zette vorige week Orange te koop als onderdeel van de overname van Mannesmann. Vodafone mocht van de Europese Commissie het Duitse Mannesmann overnemen voor 400 miljard gulden, maar moest dan wel dochter Orange verkopen.

Het bericht komt een week nadat het Spaanse Telefónica zich terugtrok uit de strijd om de Britse mobiele telefoonlicentieslicenties Britse telecomlicenties. Orange maakt met vijf andere telecombedrijven wel nog kans op een licentie. In andere landen gaat Telefónica wel de strijd aan om de vergunningen voor mobiele telefonie. Met de aankoop van Orange zou Telefónica er 6 miljoen klanten bijkrijgen in het Verenigd Koninkrijk, waar ongeveer 45 procent van de bevolking een draadloze telefoon heeft. In Spanje is dit minder dan 40 procent.

Het Spaanse telecombedrijf gaf al eerder aan uit te willen breiden, na voor meer dan 10 miljard dollar aan acquisities te hebben gedaan in Latijns-Amerika. Daar is Telefónica nu de grootste buitenlandse aanbieder van mobiele telefonie.

Telefónica heeft belangen in vaste en mobiele telefoonverbindingen, internetdiensten en automatisering. is het grootste beursfonds van Spanje en is een zeer agressief concern. Sinds het drie jaar geleden volledig werd geprivatiseerd, behoort het tot de grootste telefonie- en mediaconcerns van Europa, met belangen in vaste en mobiele telefoonverbindingen, Internet-diensten en automatisering.

Telefónica wordt in juni eigenaar van het Nederlandse amusementsbedrijf Endemol. Ook sloot het een miljardendeal met de nieuwe bank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria en kocht het in Ierland het internetbedrijf First-e.

Telefónica wil nog dit jaar een beursnotering aanvragen voor zijn divisie mobiele telefonie. Deze divisie, Telefónica Moviles, wist vorig jaar haar nettowinst te vergroten met 17 procent tot 1,25 miljard gulden. De omzet nam toe met 33 procent tot 8,15 miljard gulden.