Spanje grootste importeur van cocaïne en hasj

Spanje heeft zich ontwikkeld tot de belangrijkste toegangspoort voor de invoer van cocaïne en hasj op de Europese markt. De noordelijke regio Galicië concurreert daarbij met de haven Rotterdam.

Dat staat in het laatste jaarrapport van de onafhankelijke organisatie l'Observatoire Géopolitique des Drogues (OGD) dat deze week in Parijs werd gepresenteerd. Het Schengen-gebied binnen Europa heeft zich volgens de studie ontwikkeld tot de grootste drugsmarkt van Europa. Volgens het rapport geldt Spanje daarbij als ,,een grote bazar'' voor drugs waar belangrijke drugsorganisaties hun diensten en goederen verhandelen.

De conclusie dat Spanje een leidende positie inneemt, is gebaseerd op het aantal drugstransporten dat in Spanje is onderschept. Zo werd vorige jaar 17 ton cocaïne, 400 ton hasj en een ton heroïne door de Spaanse douane en politie in beslag genomen. In totaal zou jaarlijks in Spanje voor een bedrag tussen de zes en twaalf miljard dollars aan drugsgelden worden witgewassen. Volgens de OGD zou vijftien procent van de circa 60.000 brievenbusmaatschappijen die gevestigd zijn in Gibraltar, worden gebruikt voor de witwaspraktijken.

De Baskische afscheidingsbeweging ETA maakt zich volgens de OGD schuldig aan omvangrijke drugshandel om terreuracties te financieren. De gevallen van het vermoorden van drusghandelaren in Baskenland door de ETA zou dan ook vooral gezien moeten worden als het liquideren van de lokale concurrentie. Jaarlijks zou de ETA voor een kleine veertig miljoen gulden aan drugs omzetten. Ook de Spaanse politie zou zich hebben schuldig gemaakt aan drugshandel voor de financiering van anti-terreur acties.

Volgens de OGD is de omvangrijke drugshandel in Spanje ondermeer mogelijk door een uitgebreid stelsel aan cliëntelisme binnen de politieke partijen en de politie. Dat geldt vooral in Galicië waar de lokale drugsbaronnen die cocaïne vanuit Colombia importeren, over zeer goed ontwikkelde contacten beschikken. De regionale regering van Galicië onder leiding van Manuel Fraga (Partido Popular) heeft beschuldigingen dat er narcotica-gelden naar de Galicische politiek vloeien, inmiddels als ,,volledig onjuist'' betiteld. De onafhankelijke organisatie OGD zorgde enkele jaren terug voor een diplomatieke rel door een drugsrapport uit te brengen waarin het Marokkaanse koningshuis van bemoeienis met de omvangrijke Marokkaanse hasj-export werd beschuldigd.