Scheringa wil ook ijsstadion

Dirk Scheringa houdt niet van half werk. Bij de presentatie van zijn schaatsploeg met Ids Postma en Marianne Timmer als de grootste troeven maakte de miljardair gisteren bekend dat hij een ijsstadion wil laten bouwen. Over een geschikte lokatie heeft hij al overleg gevoerd met burgemeester en wethouders van de gemeente Opmeer. Wat de zakenman betreft komt de baan in Spanbroek, oftewel ,,het centrum van Europa''.

Scheringa's gedachten gaan uit naar een overdekte baan waar schaatsers bij een lage luchtdruk hun sport het gehele jaar kunnen beoefenen. ,,Dan hoef je voor hoogtestages niet meer naar het buitenland'', zei hij gisteren in het stadion van AZ, de voetbalclub waarvan hij voorzitter is. ,,Dan heb je een echt olympisch opleidingscentrum.'' Op de vraag of hij enig idee heeft wat zo'n schaatscomplex kost, antwoordde Scheringa: ,,Geen idee!''

Schaatsen is een hobby van Scheringa, die zelf onder meer de Elfstedentocht reed. ,,Als ik ergens van houd, loopt het wel eens uit de hand'', schertste de man die het initiatief nam tot de schaatsploeg DSB (Dirk Scheringa Beheer) Groep NV.

Dat Scheringa lang actief wil blijven in de schaatssport, geeft hij aan door ook een `talentenploeg' op het ijs te zetten. Die Postkrediet-ploeg, genoemd naar een van de zestig dochterbedrijven van DSB, bestaat uit Caspar Helling, Arjan Jaap Becker en Eric Feenstra. DSB is onder de vlag van Frisia al actief in het marathonschaatsen, met Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent, Piet Kleine, Jan Eise Kromkamp, René Ruitenberg, Petra de Boer, Lieke Splinter, Jannie Zonderland en Linda Verdouw. 's Zomers beschikt Frisia over een skeelerploeg.

De mooiste resultaten worden verwacht van de leden van de `olympische ploeg'. Behalve Timmer (ex-Sanex) en Postma (ex-KNSB) maken Erik Bouwman, die voor Tsjechië uitkomt, en André Zonderland deel uit van de blauw-gele formatie. Leen Pfrommer (64) is de trainer van de ploeg, Egbert van 't Oever (73) is als begeleider van de ploeg zoals in het recente verleden bij Sanex weer het manusje-van-alles. Door zijn bijzondere band met Timmer geldt hij als de belangrijkste inspirator van de tweevoudig olympisch kampioene. Wellicht wordt de ploeg binnenkort nog met enkele schaatsers uitgebreid.

Postma is van alle toppers de schaatsbond het langst trouw gebleven. ,,Ik was toe aan iets nieuws. Ik zie dit als een stimulans en een uitdaging om er weer twee jaar tegenaan te gaan.'' Postma verwacht veel van zijn samenwerking met Pfrommer, maar bekende dat hij bij de DSB Groep graag verder was gegaan met Henk Gemser, de coach die twee jaar geleden met Postma de eerste Friese olympisch kampioen afleverde.