Schaakhoeren

Hans Ree verwijt de Koninklijke Nederlandse Schaakbond een goedkope hoer te zijn (Z 15 maart), die niet goed wijs is omdat ze een computer heeft toegelaten tot het Nationale kampioenschap volgende maand. In plaats van met de beschuldigende vinger te wijzen naar KNSB-bestuurslid Sytze Faber zou Ree veeleer zijn schaakcollega Genna Sosonko moeten veroordelen. Alhoewel `schaakcollega' is misschien een te groot woord. In het afgelopen half jaar speelde Sosonko slechts vier echte partijen, en Ree drie. Toen de plaatsingscommissie de ranglijst afdaalde en op de 26e plaats aangekomen een uitnodiging deed uitgaan naar Sonsonko, bedankte deze en deed de suggestie `Geef mijn portie maar aan Fritz', het computerprogramma Fritz van Frans Morsch.

Verbolgen over het besef dat de KNSB niet nog een fikse sprong neerwaarts op de nationale ranglijst wilde maken om op de 44e plaats Hans Ree tegen te komen, noemt Ree de KNSB `niet goed wijs'. Hij suggereert zelfs dat Neerlands sterkste schaker, Jan Timman, moest wijken voor de computer, terwijl de realiteit is dat Timman eerder al had verkozen elders te spelen.

Vervolgens maakt Ree in zijn boosheid nog de vergissing om de KNSB voor goedkope hoer uit te maken. `Pro-Deo souteneur' misschien, want het voorstel om een computer te laten meespelen in het nationale kampioenschap is netjes aan alle deelnemers voorgelegd. En die zagen er, met uitzondering van Paul van der Sterren, wel brood in: bijna een verdubbeling van het prijzengeld.

    • Dap Hartmann Leiden