Rampzalige doubletten

Een boek dat ik al veel eerder had willen bespreken is Famous Bridge Disasters, geschreven door David Bird. Puur door gebrek aan tijd en ruimte lag het al een jaar bij mij op de plank. De Engelse journalist Bird schrijft aan de lopende band bridgeboeken. Hij doet dat soms samen met legendes als Terence Reese. In Disasters bewijst Bird dat hij het alleen ook af kan. Het onderwerp is natuurlijk heerlijk: rampen en blunders van topspelers. Het materiaal is vrijwel allemaal afkomstig uit internationale kampioenschappen. Twee spellen met hetzelfde thema trokken direct mijn aandacht:

Perth 1989, finale Venice Cup, Nederland-VS

Oost gever

♠ -

NZ kw.

♡ A 7

♦ H 5 2

♣ A H V 8 6 5 4 3

♠ 10 9 4

♠ H 8 7 6 5 2

♡ H 9 8 6 5 4

♡ B

♦ 8 4

♦ V B 10 6

♣ 9 2

♣ 10 7

♠ A V B 3

♡ V 10 3 2

♦ A 9 7 3

♣ B

West

Noord

Oost

Zuid

Bethe

Bakker

Gwozdzinsky

Gielkens

2♠1)

2SA

3♠

4♠

pas

5♡

pas

7♣

pas

7♦

pas

pas

dbl!?

7SA

dbl

pas

pas

pas

1) zwakke twee, 6-10 pt.

Tijdens het bieden raakte Ine Gielkens ervan overtuigd dat haar partner Ellen Bakker een sterk laag tweekleurenspel bezat. Vandaar haar correctie naar 7♦. Wat daarna volgde was begrijpelijk, maar rampzalig voor Amerika. West startte met een neutrale ruiten, doch de leider verkreeg haar dertiende slag omdat oost in een ruiten/schoppendwang kwam.

Montecatini 1997, EK landen, Duitsland-Zweden

Noord gever

♠ -

Niem. kw.

♡ A H V 10 5

♦ A 10 9 7

♣ H V 7 6

♠ A H 10 6 3 2

♠ V 9 8

♡ 6 2

♡ B 7 3

♦ V B 6 4 3

♦ H 8 5 2

♣ -

♣ B 10 8

♠ B 7 5 4

♡ 9 8 4

♦ -

♣ A 9 5 4 3 2

West

Noord

Oost

Zuid

Fredin

Rath

Eriksson

Tomski

1♡

pas

1♠

2♠

4♠!1)

pas

pas?

dbl!?

4SA

pas

5♣

pas

6♣

pas

7♣

pas

pas

pas

1) bedoeld als spinter

Tja, daar zit je dan als OW. Even dacht je 4♠ in de 4-0 fit pakken down te spelen en zo moet je 7♣ contract over je heen laten gaan. Bridge is wreed.

Besproken: Famous Bridge Disasters door David Bird, uitgegeven door Victor Gollancz, ISBN 0575067454. Te bestellen bij de bridgespeciaalzaken.

Zoals beloofd komt hier de opstelling van het Nederlands open team dat van de zomer in Maastricht aan de Olympiade meedoet. Ik had verleden week voorspeld dat Huub Bertens-Bart Nab en Bauke Muller-Wubbo de Boer zeker zouden meedoen. Die voorspelling is uitgekomen.

De keuze van het derde paar was een stuk lastiger. Dat vond ook coach Erik Kirchhoff, die uiteindelijk zijn oog heeft laten vallen op Anton Maas en Vincent Ramondt. Dus geen Jansma-Verhees of Paulissen-Ramer. En opvallend genoeg ook niet Jansen-Westerhof, een paar dat sinds 1993 onafgebroken in het team speelde.

Kirchhoff nam de beslissing afgelopen zondagavond. Pikant, want die middag nog won Erik Kirchhoff met Nico Klaver de finale van het TAS open parenkampioenschap van Nederland. Tweede werden... Maas-Ramondt.

    • Jan van Cleeff