PSV moet enorme aderlating opvangen

PSV is landskampioen. Maar in Eindhoven vinden ze Nederland te klein. Hoe kan PSV zijn Europese ambities meer gestalte geven nu het koningskoppel Nilis-Van Nistelrooij de club gaat verlaten?

Voor Frank Arnesen was het geen verrassing dat Ruud van Nistelrooij donderdag in een bliksemactie werd overgenomen door Manchester United. Meer nog dan voorzitter Van Raaij en trainer Gerets, die de illusie koesterden dat de Nederlandse topscorer er een jaartje aan vast zou knopen in Eindhoven, hield de directeur voetbalzaken van PSV rekening met het vertrek van het paradepaardje. In de afgelopen jaren heeft Arnesen de internationale spelersmarkt leren kennen als zijn broekzak. Het scenario verliep dan ook zoals hij voorspelde. ,,Ze wachten tot de uitschakeling in de Champions League. En dan pats, boem, slaan ze toe.''

Arnesen beseft dat PSV een enorme aderlating moet opvangen. Want ook Luc Nilis vertrekt naar een Engelse club: Aston Villa. ,,Hoe vind je twee spelers die per jaar 55 tot 60 doelpunten maken'', vraagt hij zich dan ook af. De opvolgers voor Nilis staan op papier klaar. Bruggink, Ramzi (nu nog Willem II), De Jong (nu nog Utrecht) kunnen allen op zijn positie spelen. PSV haalt ook de aan Vitoria Bahía verhuurde Claudio terug. Arnesen was onlangs een week in Brazilië om hem op te zoeken. Van scout Piet de Visser had hij al gehoord dat Claudio zich goed ontwikkelt. ,,Hij is vooruitgegaan. Claudio heeft met Vitoria de halve finale bereikt van de Braziliaanse competitie. Hij is te klein voor een diepe spits. Maar hij kan wel op links, rechts of achter de centrumspits spelen.''

Voor Van Nistelrooij moet PSV nog een vervanger aantrekken. Arnesen benadrukt dat PSV niet van plan is alle tientallen miljoenen die Van Nistelrooij heeft opgebracht opnieuw te investeren. ,,PSV zal nooit zover gaan om hoge bedragen uit te geven voor één speler. Al hebben we met Van Nistelrooij en Ronaldo bewezen dat we niet te beroerd zijn geweest veel geld uit te geven als wij denken dat het een goede uitgave is. Het kapitaal moet op het veld staan. Voor Van Nistelrooij hebben we een recordbedrag betaald (15 miljoen, red.) en Ronaldo moest op 17-jarige leeftijd meer dan tien miljoen gulden kosten. Veel geld toen voor een speler van wie je moest afwachten of hij hier zou aarden.''

Arnesen vindt dat PSV voor de opvolger van Van Nistelrooij eerst in Nederland moet zoeken. Vennegoor of Hesselink (Twente) en Van Hooijdonk (Vitesse) zijn voor de hand liggende namen. ,,Je kunt wel interesse hebben in voetballers als Flo (Chelsea, red.) en Carew (Rosenborg, straks Valencia), maar die komen toch niet. Je kunt niet concurreren met een competitie waar veel geld wordt verdiend. In Engeland strijkt een topper twee miljoen pond op (ruim zeven miljoen gulden, red.) en hij betaalt ook nog eens veertig procent belasting. Ronaldo pakt in Italië zes, zeven miljoen gulden netto. Waar hebben we het over?

,,Misschien zouden we één speler ook volgens die maatstaven kunnen betalen. Maar dan krijg je scheve verhoudingen binnen de selectie. Wij werken met een jaarlijks budget van 70 à 80 miljoen gulden. Manchester United heeft een begroting van 350 miljoen gulden. Afgezien van de financiën kun je een speler ook sportief niet zoveel bieden als bij die clubs. Carew zegt rustig dat hij zelfs met Rosenborg verder komt in de Champions League dan met PSV. Solskjaer van Manchester United is voor ons een aantrekkelijke speler. Maar je denkt toch niet dat hij uit Groot-Brittannië vertrekt?''

Ook in Brazilië constateerde Arnesen dat de goede spelers onbetaalbaar zijn. ,,Twintig miljoen gulden voor een spits is normaal. De tijd dat we daar een Ronaldo konden weghalen is voorbij. Als de kwaliteit er in Nederland niet is moeten we het zoeken in België, Scandinavië of een ander Zuid-Amerikaans land dan Brazilië.''

PSV moet iets doen om de internationale ambities meer gestalte te geven. Arnesen erkent dat de Champions League dit seizoen teleurstellend was. ,,We faalden vooral in Valencia en Glasgow. Terwijl we in de eerste vier maanden van de eredivisie gemiddeld zes doelpunten per duel maakten. Feyenoord kwam Europees verder. Dat heeft met routine en automatisme te maken. Spelers als Van Bommel, Bouma en Vogel zijn volgend seizoen rijper.''

Desondanks constateert Arnesen dat het voor PSV en de andere Nederlandse clubs moeilijker wordt aansluiting te vinden met de Europese top. ,,Met een nieuw transfersysteem dat in de maak is en lagere afkoopsommen creëert, wordt dat alleen maar erger.''

In de nieuwe situatie zou Van Nistelrooij slechts veertien miljoen gulden hebben opgebracht in plaats van ruim zestig miljoen. Het Europese streven naar vrij verkeer heeft volgens Arnesen voor scheef getrokken verhoudingen gezorgd. ,,Je praat toch over gesloten markten. PSV mag niet deelnemen aan de Bundesliga.''

Om uit de neergaande spiraal te raken denkt en praat PSV mee over nieuwe competities. Zoals de Atlantic League, voor clubs uit Nederland, Schotland, Scandinavië, België, Griekenland en Portugal. Resultaten van een haalbaarheidsonderzoek worden in juni bekend. Op voorhand lijkt het een mission impossible omdat de UEFA nooit zal instemmen met zo'n competitie. ,,Toch geef je hiermee een signaal dat je naar alternatieven zoekt'', houdt Arnesen vol. ,,Deze competitie kan een succes worden. Een kwestie van marketing in mijn ogen. Als er sprake is van een goede promotie wordt zelfs PSV-Brann Bergen interessant.''

De eredivisie heeft ondertussen behoefte aan nieuwe idolen, meent Arnesen. ,,De KNVB is door spelers als Cruijff, Gullit en Van Basten aan een miljoen leden gekomen. Ik hoop dat wij onze spelers langer kunnen vasthouden. In de bloei van hun loopbaan, als ze tussen de 24 en 28 jaar zijn, gaan ze naar het buitenland. We moeten het doen met jonge spelers of oudere terugkomers als Winter en Heintze.'' Van Nistelrooij (23) heeft dat deze week bevestigd.

    • Erik Oudshoorn