PSV maakt een einde aan alle twijfels

Al ijsberend langs de lijn streek Erik Gerets in de laatste minuten van de wedstrijd wat vaker door zijn grijze haren. Kennelijk zag hij met spanning uit naar de derde titel in zijn nog betrekkelijk prille trainersloopbaan. Aan een goede afloop hoefde hij niet te twijfelen.

Ook op het moment suprème liet PSV er gisteren geen twijfel over bestaan dat het dit seizoen het beste voetbalelftal van Nederland heeft. In Enschede werd FC Twente op overtuigende wijze verslagen (1-3) en daarmee was het vijftiende kampioenschap van de Eindhovense club officieel een feit. De geblesseerde Ruud van Nistelrooij werd nadrukkelijk betrokken in de festiviteiten op het veld.

Toen aanvoerder Luc Nilis uit handen van betaald voetbal-voorzitter Kesler de kampioensschaal in ontvangst had genomen was het feestje compleet. Na terugkeer in Eindhoven vierde PSV tijdens een lange Brabantse nacht de titel in besloten kring. Pas volgende week zondag, na de thuiswedstrijd tegen RKC, zal PSV zich officieel laten huldigen in eigen stadion en stad.

Gerets, al eens kampioen met Lierse SK en Brugge, noemde de sfeer in de ploeg een van de belangrijkste peilers van het succes. ,,Daarom hebben we de problemen met Waterreus en Kralj ook zo goed kunnen oplossen.'' De gemoedelijke, vriendelijke sfeer die PSV heeft weten vast te houden, zorgt ervoor dat de club een grote aantrekkingskracht heeft op jonge Nederlandse talenten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ajax. Daarbij komt dat PSV met zijn handelsgeest steeds in een vroeg stadium spelers benadert en ook de zaakwaarnemers tevreden weet te stellen. Zo is de club erin geslaagd het halve Jong Oranje-ploeg aan te trekken.

Na het veiligstellen van de landstitel weet PSV derhalve dat het ook de toekomst heeft. Dit moet een geruststellende gedachte zijn voor coach Gerets. In de zoektocht naar de opvolger van Van Nistelrooij zal hij de komende weken een belangrijke afweging moeten maken. Of kiezen voor de korte termijn met het oog op langere overlevingskansen in de Champions League. Dan komt de 30-jarige Pierre van Hooijdonk (Vitesse) in beeld. Of opnieuw werken aan de toekomst in de persoon van bijvoorbeeld Jan Vennegoor of Hesselink (21).

De laatste voelt eigenlijk niet zoveel voor een vertrek uit Enschede, ook omdat hij het schrikbeeld van Bruggink voor ogen heeft. De spits wil niet zoals zijn vroegere ploeggenoot voor jaren op de bank belanden. Vennegoor of Hesselink is wellicht voor PSV toch een aantrekkelijke optie omdat hij in het Olympisch elftal gewend is samen te spelen met Bruggink en John de Jong. Mocht de Twente-spits nog willen wachten dan is PSV handig genoeg om hem vast warm te maken voor later.

Het waren toevallig ook Bruggink en Vennegoor of Hesselink die een stempel drukten op de kampioenswedstrijd van PSV. Bruggink etaleerde nog eens zijn talent door drie treffers voor zijn rekening te nemen. Vennegoor of Hesselink dreigde het feestje voor PSV bijna te verstoren. In de eerste helft verkleinde hij de 2-0 voorsprong van PSV met een prachtige kopbal op aangeven van Ter Avest.

Na rust bood hij Twente zelfs de mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. In een fysiek duel met Ooijer versierde hij een strafschop. Maar Van der Laan schoot vanaf elf meter zwak in, of was het juist een uitstekende redding van doelman Waterreus?

Zoals zo vaak viel kort daarna het doelpunt aan de andere kant. Doelman Boschker kwam te laat bij een hoge bal van Van der Weerden, mede doordat Bruggink perfect timede met koppen (1-3). Het was voor Twente de derde nederlaag op rij. Sinds de Tukkers even mochten ruiken aan de Champions League is de ploeg van trainer Rutten de weg kwijt.

Na afloop sprak Rutten de hoop uit dat Ajax snel laat weten of het huurling Van der Meyde weer opeist of een nog seizoen wil uitlenen aan Twente. Zowel de linkerspits als Twente vindt dat Ajax hen al enige tijd aan het lijntje houdt.

Het zijn zorgen die Gerets niet kent. De succesvolle PSV-trainer roemde gisteravond de samenwerking met manager Frank Arnesen die hij innig in de armen sloot. ,,Hij heeft me onder meer gewezen op de ontwikkeling van Bouma die PSV voor mijn komst had verhuurd aan Fortuna.''

    • Erik Oudshoorn