Onrust bij Oranje?

Fysiotherapeuten Rob Ouderland en Ricardo De Sanders vertrokken deze week bij Oranje omdat ze niet willen samenwerken met de net aangestelde Leo Echteld. Komt de voorbe- reiding op het EK voetbal nu in gevaar?

Onrust bij Oranje?

Sef Vergoossen, trainer Roda JC: ,,Tijdens een groot toernooi komt er veel op een trainer af. Rijkaard wilde zijn staf uitbreiden en haalde daarom Echteld binnen. Dat is de keuze die de bondscoach maakt. Het is jammer dat Ouderland en De Sanders nu weg zijn, maar dat betekent natuurlijk niet meteen dat de voorbereiding van Nederland op het EK in de war wordt geschopt. Het belangrijkste is dat er een goed elftal staat. Er is tijd genoeg om een kwalitatief sterke medische staf te formeren. Of het typisch Nederlands is dat er vlak voor een toernooi gedonder onstaat? Ach, elders gebeurt ook wel wat. Als Oranje goed presteert, hoor je niemand meer over opgestapte fysiotherapeuten.''

Frank Hekman, organisatiedeskundige en begeleider Nederlandse olympische ploeg: ,,Ik kan me goed voorstellen dat spelers graag hun eigen fysiotherapeut bij zich willen hebben tijdens een groot toernooi. Het is goed mogelijk dat sommige voetballers Ouderland en De Sanders zullen missen. De druk om te presteren tijdens het EK is groot voor Oranje. De relatie tussen fysiotherapeuten en spelers is doorgaans hecht, dus er kan wat fout gaan. Oranje moet zich echter concentreren op de zaken die goed gaan. Het heeft geen zin om de negatieve dingen eruit te lichten. Rijkaard en de zijnen hebben het al druk genoeg.''

Adrie van Tiggelen, oud-international en toekomstig assistent-trainer van Willem II: ,,Aan de ene kant zeg ik: dit moet kunnen, aan de andere kant blijft het vervelend dat twee fysiotherapeuten opstappen. Die mensen voelen zich gepasseerd door de aanstelling van Echteld. In de voorbereiding op het EK in 1988 was er ook zo'n akkefietje. Monne de Wit was onze medische begeleider, maar opeens kwam Ted Troost erbij. Zulke acties kunnen het groepsgevoel ondermijnen. Straks wil elke international zijn eigen fysiotherapeut meenemen. Gelukkig duurt het nog even voordat het EK begint, eventuele ruzies kunnen nog gesust worden.''

Rico Schuijers, sportpsycholoog: ,,Het kan alle kanten op: de zaak kan escaleren, maar achteraf kan ook blijken dat het een storm in een glas water was. Rijkaard vindt het belangrijk dat de spelers zich goed voelen en stelde daarom Echteld aan. Of heeft Echteld zich via de spelers naar binnen gewerkt? Misschien heeft hij wat te nadrukkelijk gesproken over het belang van zijn aanwezigheid bij het EK. Dan kan er nog het een en ander misgaan. In ieder geval zijn sommige voetballers nu hun vertrouwenspersonen kwijtgeraakt. Hoe pakt de groep dat op? Gelukkig voor Rijkaard duurt het nog een tijdje voordat het EK begint. Dit probleem moet snel worden uitgepraat.''

Roelant Oltmans, algemeen directeur NAC: ,,Fysiotherapeuten zijn enorm belangrijk voor een sportploeg. Ze horen veel en spelen een niet te onderschatten rol op het mentale vlak. Als trainer moet je af en toe ook eens luisteren naar je spelersgroep. Als een aantal jongens graag onder handen wordt genomen door een bepaalde verzorger moet die wens gehonoreerd worden. Rijkaard wil niets aan het toeval overlaten en is een paar spelers tegemoet gekomen. Jammer dat Ouderland en De Sanders zijn opgestapt, maar het belangrijkste blijft goed presteren op het EK. Dit conflict is iedereen over een paar dagen weer vergeten.''

    • Marcel Abrahams