Meubelverkoop blijft stijgen

Duizenden mensen zullen Tweede Paasdag een meubelboulevard bezoeken, en daarmee andermaal 's lands woninginrichters een stevige impuls geven. De omzet van de winkels voor meubels, verlichting en vloerbedekking is al enkele jaren flink groeiende. Vorig jaar verkochten ze voor 7,7 procent meer dan het jaar ervoor. Dat cijfer ligt ruim boven de het gemiddelde van de totale detailhandel, waarvan de omzet vorig jaar 4,2 procent groeide.

Van elke gulden die een Nederlands huishouden in de detailhandel besteedt geeft het zes cent uit in een winkel voor woninginrichting. Daarnaast wordt nog eens vier cent besteed bij een doe-het-zelfzaak. Daarmee is dus zeker 10 procent van het `winkelbudget' bestemd voor verfraaiing van huis en tuin.

De totale uitgaven van Nederlandse huishoudens aan meubels bedroegen in 1998 12,2 miljard gulden. Dat is 3,2 procent van de totale bestedingen door huishoudens. Dit bedrag groeit sterk: ten opzichte van 1997 bedroeg het groeicijfer 5,6 procent.

De groei van bestedingen heeft ook gevolgen voor de personeelsomvang in de meubelbranche. In 1998 werkten 36.300 mensen in winkels voor woninginrichting. Dat is 5,3 procent van alle werknemers in de detailhandel. Vijf jaar eerder werkten nog slechts 29.100 mensen in de branche (4,8 procent).

    • Arlen Poort