Megabioscoop kampt met kinderziektes

Twee weken na de opening is de grootste bioscoop van Nederland nog steeds niet af, maar het publiek laat zich niet afschrikken. In de eerste twee weken trok Pathé Arena, gevestigd naast het gelijknamige stadion in Amsterdam Zuidoost, respectievelijk 13.000 en 19.000 bezoekers. Voor alle Pathé-bioscopen in Amsterdam bedroegen de bezoekcijfers respectievelijk 41.000 en 50.000, voor bioscoop City aan het Leidseplein 13.000 en 15.000. Pathé rekende op 20.000 bezoekers per week, dus voorlopig voldoet de nieuwe megaplex (14 zalen, 3250 stoelen) aan de verwachtingen. Wat het bezoek betreft althans, want Pathé-directeur Lauge Nielsen erkent dat er sprake is van enkele aanloopproblemen.

Grote geveldelen en een glazen pui moeten nog worden aangebracht. De directe omgeving is een zandbak. Tussen metrostation en bioscoop staat het vol met hekken, Nielsen weet niet waarom stadsdeel Zuidoost die niet weghaalt. In de parkeergarage moet nog een verdeling komen tussen film- en voetbalfans, zodat bioscoopbezoekers ook bij drukbezochte wedstrijden hun auto kwijt kunnen. De kaartjesautomaten werken niet omdat KPN de ISDN-lijnen heeft aangesloten op een bouwkeet, en ,,kennelijk is het heel moeilijk om dat te veranderen'', aldus Nielsen. Dat er uitgerekend tussen 17.00 en 18.00 uur geen films beginnen – Pathé Arena adverteert met `elke tien minuten een nieuwe film' – komt omdat de programmeurs het gecompliceerde vertoningsschema nog aan het uitproberen zijn. Eind mei is alles af, belooft Nielsen.

In mei gaat de Universiteit van Amsterdam onderzoeken waar de bezoekers van Pathé Arena vandaan komen, en in december zullen ze hun enquête herhalen. Nielsen: ,,We moeten het onderzoek afwachten, maar onze indruk, bijvoorbeeld door gesprekjes aan de kassa en de bar, is dat veel bezoekers afkomstig zijn uit de omliggende gemeenten, zoals Abcoude, Diemen, Ouderkerk a/d Amstel, Amstelveen. Bezoekers komen minder uit het centrum van Amsterdam.'' Concurrentie met bioscoopbezoek in het stadscentrum is niet wenselijk: eind dit jaar opent aan de Munt, naast het Tuschinskitheater, een nieuwe bioscoop met 13 zalen en 2400 stoelen.

Minder dan de helft van het publiek komt uit de Bijlmer, vermoedt Nielsen. ,,Bewoners van Zuidoost vormen een van onze doelgroepen, naast mensen die er werken en mensen uit de wijde omgeving van Amsterdam. Omdat de bioscoop zo dichtbij is, en de lokale media er veel over hebben bericht, veronderstelden we dat een speciale campagne in Zuidoost niet nodig was. Misschien moeten we dat alsnog doen, als blijkt dat deze doelgroep onvoldoende komt.'' Het recente vertrek van automatiseringsbedrijf Getronics uit de Bijlmer baart Nielsen geen zorgen. ,,Samen met andere bedrijven die zich rondom de Arena Boulevard gaan vestigen hebben we een belangenvereniging opgericht. Indien nodig zorgen we via die vereniging voor beveiliging en controle, zodat het hele gebied mooi, schoon en veilig blijft.''

    • Mark Duursma