Opinie

    • Youp van ’t Hek

Maxim@pampa.nl

Zoals ik je gisteren door de telefoon al zei: dit wordt mijn een na laatste mail. Volgende week op Koninginnedag sluiten we de correspondentie af en daarna moet je het lekker alleen doen.

En dat kan je best. Je woont nu in Brussel, daar kan je alle Nederlandse dag- en weekbladen krijgen, Nederland 1 & 2 zit daar op de kabel, kortom: aan de slag.

Je kan daar geen RTL, SBS en Veronica ontvangen en dat is misschien maar goed ook. Zou je als toekomstige koningin namelijk een keer die shit zien, dan vlucht je waarschijnlijk krijsend richting Buenos Aires. Met zo'n debiel land wil je niks te maken hebben. Wel jammer dat in Brussel Nederland 3 niet te ontvangen is. Op die manier mis je Nova en Den Haag Vandaag. Dat laatste programma is voor jou toch wel belangrijk. Kan je vast een beetje wennen aan Kok, Dijkstal en Melkert, die onder leiding van de charismatische Jeltje, knetterdiscussies op het scherp van de snede voeren.

Tommie de Graaf noemde ik expres even niet, daar ik ervan uit ga dat je precies weet hoe deze bonte troonknaagkever eruit ziet. Merk dat zijn opgeworpen balletje vrolijk doorstuitert. Het blijft een lekker onderwerp in voetbalkantines, krantenkolommen en op verjaardagen.

En het moet gezegd: de meesten zijn het toch wel met hem eens. Ik ben bang dat Trix, of ze het leuk vindt of niet, zich toch moet gaan neerleggen bij de rol van lintjesknipster. En meer niet.

Jouw Alex heeft al eens gezegd dat hij voor zo'n rol past en volgens mij heeft hij ook gezegd dat wat hem betreft de liefde voor de troon gaat. Kortom: is het geen mooi moment om afscheid te nemen? Want de liefde heeft ook nog wel wat voeten in de aarde. Begreep dat Rehwinkel in het geval van een huwelijk toch even de doopceel van je vader wil lichten. En dat lijkt me terecht. Jij kan er niks aan doen en jij hebt uiteraard niks te maken met de misdaden van je oude heer, maar we hoeven natuurlijk niet naar hem te wuiven. We mogen op zijn minst weten hoe kleverig zijn handjes zijn.

Daarbij is er nog iets anders: stel dat jij en Alex kleine prinsjes en prinsesjes krijgen en die gaan een keer bij opa en oma in Argentinië logeren, dan is er toch een kans dat ze op een middag met opa naar de ijscoman gaan en langs de Dwaze Moeders komen. Als ze dan vragen wat die mevrouwen daar doen, wat antwoordt opa dan? En als de kinderen iets ouder zijn en een beetje doorvragen? Wat zegt opa dan tegen de toekomstige koning of koningin? Een beetje kleinkind gelooft zijn grootvader, welke onzin hij ook verkoopt. Kortom: het wordt nog knap ingewikkeld en ik zou me best kunnen voorstellen als die aardige Alexander op een goede dag zegt: `Voor mij een ander'. En dat hij met jou naar New York vertrekt en een heerlijk anoniem leven gaat leiden. Een leven als een prins. Voor mij heeft hij gelijk.

Belde je gisteren vanuit het jou zo vertrouwde New York. Ik was daar even frisse lucht happen en ik proefde de heimwee in je vragen. En terecht. Zelf heb ik in een week de marathon gelopen, zij het in mijn eigen tempo en uiteraard mijn eigen route. Blaren op mijn ogen van het kijken. En die stad heb jij ingeruild voor een Nederlandse poppenkast? En dan nog een glazen poppenkast ook. Je lijkt wel gek. Natuurlijk gaat de liefde boven alles en heeft elk huwelijk zijn prijs, maar deze beker is wel heel kostbaar. Je vrijheid lieverd. Waar staat het vrijheidsbeeld? Precies! En jij gaat New York inruilen voor het suffe Den Haag! Denk toch na.

Heb de hele week aan je gedacht en ik had je plat willen mailen, maar ik hield me in. Maar misschien bedenk je je nog en vindt er deze pasen nog een goed gesprek plaats. We hebben het er donderdag wel over. Dan zie ik je toch met tante Irene in het Dolfinarium? Als zij met Flipper keuvelt, praten wij met elkaar.

    • Youp van ’t Hek