Japanse beurs gedaald

De belangrijkste beursindex van Japan is gisteren opnieuw gedaald. De oorzaak daarvan was voornamelijk technisch, zeggen analisten, omdat beleggers reageerden op de komende wisseling van de beursfondsen op maandag.

De Nikkei daalde met 3,7 procent naar 18.253 punten. Over de hele week verloor de Tokiose beurs 11 procent van zijn waarde.

In eerste instantie steeg de beurs als reactie op de bekendmaking in New York van het goede industriële gemiddelde van de in de Dow Jones genoteerde bedrijven. Later op de dag verkochten beleggers een groot aantal industriële fondsen die vanaf maandag van de beurs in Tokio verwijderd zullen worden. Hierdoor daalde de index.

In totaal zullen de 30 van de 225 fondsen van de beurs verwijderd worden om plaats te maken voor nieuwe, jongere technologiefondsen. De nieuwe fondsen zijn over het algemeen duurder dan de oudere.

Lichte veranderingen vonden plaats in de muntenhandel. De euro koerste aan op de laagste stand ooit (93.82 cent op donderdag), maar noteerde weer iets hoger ten opzichte van de dollar, namelijk 93.87. De dollar steeg licht ten opzichte van de yen.

De meeste financiële markten waren gisteren gesloten in verband met Goede Vrijdag. De Aziatische en Amerikaanse beurzen openen maandag. De meeste Europese beurzen blijven gesloten tot dinsdag.