Ik kan ... een tafel maken

Het maken van meubelstukken behoort tot de moeilijkste categorie huisvlijt. Een stoel, een bank – het kan wel, maar je hebt te maken met twee belangrijke problemen. Ten eerste is de constructie niet eenvoudig. Een stoel moet licht, sterk en comfortabel zijn, en dat vereist nogal wat ervaring met houtverbindingstechnieken en stoffering. Ten tweede weet je van te voren nooit of die bank of tafel ook lekker zit. Een koopstoel kun je vooraf testen, een zelfgemaakte niet.

Bij twee meubelstukken zijn deze problemen minder groot: de tafel en het bed. Over het bed een andere keer, vandaag de tafel.

Eerst een eenvoudige methode om voor weinig geld en inspanning een oersolide, zij het wat zakelijke tafel te maken. We hebben het over een houten blad dat op een stalen onderstel ligt. Laat eerst bij de smid of een constructiebedrijf (zie Gouden gids) een onderstel lassen van vierkante stalen buis (staalprofiel). Neem 5 x 5 cm voor een flinke tafel (1 bij 2 meter), of 4 x 4 cm voor een iets kleinere. De smid wil altijd een tekening, maar die kan in dit geval heel eenvoudig zijn. Vier poten die door twee lange en twee korte stukken aan de bovenkanten met elkaar verbonden zijn. Als de tafel lang wordt (meer dan twee meter) verdient het aanbeveling in het midden nog een dwarsligger te laten lassen. Bedenk of je het mooi vindt als het blad een paar centimeter gaat oversteken, of niet, en reken dan zelf uit hoe groot het onderstel moet worden. Een vrij normale hoogte voor een tafel is 77 centimeter, maar dat is heel persoonlijk.

Vraag de smid meteen om vier rubber doppen die aan de onderkant in de poten worden geslagen, en reken die mee bij de totale hoogte (daaraan dragen ze ongeveer 5 mm bij). Vraag hem ook de lasnaden weg te slijpen en laat hem op zes of acht punten gaten in de bovenbalken boren, waardoorheen het blad later kan worden vastgezet.

Zo'n onderstel hoeft helemaal niet duur te zijn – meer dan een paar honderd gulden is het niet – maar vraag altijd om een prijsopgave en shop wat rond.

Voor de afwerking zijn er verschillende mogelijkheden. Schuren, gronden met een metaalprimer en aflakken met de kwast of een spuitbus is een goede methode. Wie wel van een industrieel tintje houdt kan het hele onderstel ook laten verzinken. De smid weet wel een bedrijf dat dit voor zijn rekening kan nemen.

Voor het blad kun je een plaat MDF nemen, van 20 of 25 mm dik. Daarop kun je bijvoorbeeld linoleum plakken – een erg fijne en sterke tafelbekleding. In de linoleumzaak is vaak wel een restant voor een schappelijke prijs te krijgen. Plak met een contactlijm (Bisontix bijvoorbeeld) en neem vooral een stuk linoleum dat eigenlijk iets te groot is. Op maat snijden gaat het best door het blad op zijn kop op de grond te leggen en met een scherp Stanleymes langs de rand van het blad het overtollige linoleum weg te snijden. Vergeet daarbij niet een stuk board of iets dergelijks tussen tafel en vloerbedekking te leggen, want anders is de schade niet te overzien. Werk tot slot de zijkant van het blad af met een hardhouten latje.

Wie niet van dat linoleum houdt kan ook als blad een mooie plaat multiplex nemen en die met een paar lagen slijtvaste blanke lak behandelen. Dat gaat heel gemakkelijk met een rollertje.

Is zo'n stalen onderstel toch te zakelijk? Dan moet er een houten onderstel komen. Dat is moeilijker, maar het is wel te doen. Belangrijkste eis is dat het onderstel stabiel is, en dat kan eigenlijk alleen maar door het toepassen van lijm en houtverbindingen. Een slimme methode om vrij gemakkelijk zeer professioneel ogende houtverbindingen te krijgen is de volgende: neem vijf balkjes van 4 bij 2, waarvan er twee vier centimeter korter zijn dan de andere. Lijm ze met de platte kanten tegen elkaar en zie hoe je opeens een balk hebt gekregen van tien centimeter breed, die aan de bovenkant voorzien is van drie fraaie tanden. Daarin passen heel mooi de tanden van een balkje dat op een soortgelijke wijze is samengesteld en dat er haaks tegenaan wordt gezet (zorg er alleen voor dat dit balkje aan beide uiteinden twee tanden heeft). Op deze wijze zijn met wat geduld en veel houtlijm twee stevige houten U's te maken. Zorg ervoor dat ze goed haaks zijn. Zet de U's met de poten op de grond, verbind ze aan de bovenkant met elkaar door er een stuk of vijf houten balkjes overheen te schroeven (van vier bij vier cm bijvoorbeeld) en bevestig op die balkjes het blad.

    • Warna Oosternaan