Hockeybond wijst protest A'dam af

Het bestuur van de Nederlandse hockeybond (KNHB) heeft het protest van Amsterdam van de hand gewezen op basis van de bondsreglementen. De club diende gisteren een klacht in wegens een onterecht afgekeurde treffer, donderdag in het derde en beslissende play-offduel tegen Den Bosch (2-3). Door het besluit staan de Brabanders volgende week definitief in de finale tegenover titelverdediger Bloemendaal.

Onzeker is of doelman Ronald Jansen daarbij van de partij is. De 36-jarige international van Den Bosch werd gisteren door de bond aangeklaagd wegens het verwonden van een toeschouwer. Uit vreugde over een toegekende strafbal slingerde Jansen een stick van een tegenstander het publiek in. Daarbij raakte een man lichtgewond aan het hoofd. Donderdag buigt de tuchtcommissie zich over de zaak.

Joep Brenninkmeijer, commissaris tophockey bij Amsterdam, reageerde teleurgesteld op de uitspraak. ,,Het gevoel van onrecht blijft, maar we leggen ons erbij neer. Wetende dat de bond gedaan heeft wat het kon.'' Amsterdam koesterde de hoop dat de KNHB zou besluiten het duel te laten overspelen, omdat Jansen het spelverloop negatief zou hebben beïnvloed. Maar ook dat argument veegde de bond na langdurige beraadslagingen van tafel.

In het overleg op het bondsbureau in Bunnik betrok het bestuur een brief, opgesteld door de lichtgewonde toeschouwer. Die eiste een `bevredigende oplossing'. Tegenover bondsvoorzitter André Bolhuis verklaarde hij later vrede te hebben met een tuchtzaak tegen de doelman.