EU niet welkom in Cuba

De Cubaanse regering heeft een bezoek van Europese ministers afgezegd, nadat een aantal landen van de Europese Unie dinsdag kritiek had op de situatie van de mensenrechten in Cuba. De Europese `troika', geleid door Portugal, zou op 27 en 28 april in Cuba praten over mensenrechten en over Cuba's verzoek om deel te nemen aan een verdrag tussen de EU en landen uit Afrika, Azië en het Carraïbisch gebied, de zogeheten ACP-landen.

Hoewel Cuba verontwaardigd is over het feit dat de EU-landen Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Luxemburg deze week op een VN-bijeenkomst in Genève de VS steunden in het resolutie tegen Cuba, zei de regering wel belangstelling te hebben voor bilaterale betrekking met sommige EU-landen afzonderlijk.

Een hoge EU-diplomaat betreurt het besluit van Cuba en denkt dat de Cubaanse regering vooral zichzelf treft. Deelname aan het verdrag tussen de EU en de ACP-landen is in het voordeel van Cuba. De EU-landen zijn het onderling oneens over het beleid tegenover Cuba. Het bezoek van de troika was bedoeld om de moeizame dialoog weer op gang te brengen. (Reuters)