Een goed huwelijk

Bij Ivan de Verschrikkelijke denk ik in de eerste plaats aan Ivan Zamorano, de Chileense spits van Inter Milan. Wat een treurnis voor de beruchte smeerlap die het tot tsaar wist te schoppen. Zelfs de vreselijkste ellende die hij heeft aangericht, maakt hem niet bekender dan de goaltjesdief met het woeste uiterlijk.

De documentaire die aan het grote voorbeeld van Stalin gewijd is, geeft een feitelijk verslag van zijn leven. Waarom het zo'n hufter geworden is wordt niet echt duidelijk. Gesuggereerd wordt dat de dood van zowel zijn vrouw als zijn moeder, door vergiftiging, niet echt hebben bijgedragen aan een positieve levenshouding.

De relatie met zijn vrouw is sowieso een curieus hoogtepunt van de documentaire. Hij heeft haar uitgekozen tijdens een speciaal voor hem georganiseerd Maagdenconcours. Maagden van boven de 12 jaar werden aan hem voorgesteld en daar koos hij Anastasia uit. Volgens de voice-over was het een goed huwelijk. Daar wordt verder niet op ingegaan. Maar de rest van het programma bleef die opmerking door mijn hoofd spoken. Wat is nou een goed huwelijk in het geval van een massamoordenaar die zijn inspiratie van God kreeg? Nam hij bloemen voor haar mee na een dag van hard martelen en moorden? Of minimaal een grafkrans?

Schat, hoe was jouw dag? Ach niet veel bijzonders. Een paar honderd mensen dood laten bloeden en daarna nog even naar de kerk. Oh, en ze hadden een groepsverkrachting georganiseerd in de balzaal. Enig. En jij?

Heerlijk gezwommen met mijn vriendinnen van het concours. Heb geprobeerd het idee van een Maagdenconcours aan een tv-producent verkopen maar die schijnen nog niet te bestaan. Zet je nog even de lijken buiten? Vanavond gaan we eten met de Sappiesjenkos.

Alweer? Ik heb helemaal geen zin.

Dan maak je maar zin. Of ik maak ze af.

Ach doe niet zo flauw. Je kunt toch niet onze hele vriendenkring afmaken omdat je geen zin hebt om uit eten te gaan?

Waarom niet? Ik ben de tsaar. Jij mocht alleen maar meedoen met die wedstrijd omdat je iets níet gedaan hebt. Dat is echt heel slap hoor.

Rustig nou maar Iwan. We hebben het toch goed?

Ik realiseer me plotseling dat we het best getroffen hebben met ons staatshoofd. Zelfs haar opvolger is alleen maar geïnteresseerd in het vloeien van water. Jammer dat zijn aanstaande schoonvader een vazal van de Argentijnse Ivan was. Waar zouden schoonzoon en schoonpa toch over praten als ze bij het haardvuur zitten?

Close-up: Ivan de verschrikkelijke, zondag, Ned.1, 18.33-19.29u.

    • Raoul Heertje