Doodstraf geëist tegen broer van Öcalan

De aanklager van het staatsveiligheidshof in Diyarbakir heeft de doodstraf geeist tegen Osman Öcalan. Osman is de broer van de vorig jaar ter dood veroordeelde leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), Abdullah Öcalan. Volgens de aanklacht speelde Osman een belangrijke rol bij het formuleren van de strategie van de PKK en is hij daarom medeschuldig – aldus de aanklacht – aan de meer dan 35.000 doden die de strijd in het zuidoosten van Turkije tot gevolg had. Zo zou Osman verantwoordelijk zijn geweest voor de militaire training van aanhangers van de PKK in Noord-Irak. De broer van Abdullah Öcalan is overigens zelf niet bij het proces aanwezig. Naar verluidt verblijft hij in Iran of Irak. Osman laat zich regelmatig telefonisch interviewen door de Koerdische Medya-tv zonder dat duidelijk is waar hij verblijft.