`Dit is voor mij een jongensdroom'

Voor een Nederlands en een Engels recordbedrag van ongeveer 60 miljoen gulden gaat PSV-spits Ruud van Nistelrooij naar Manchester United. `Ik, Ruud van Nistelrooij, naar Manchester United, dat is toch prachtig.'

Ruud van Nistelrooij heeft in Manchester United de topclub van zijn dromen gevonden. ,,Deze kans kon ik absoluut niet laten lopen'', zei de 23-jarige spits van PSV gisteren in Eindhoven. ,,Ik ga naar één van de grootste clubs van de wereld. Ik hoop dat de supporters van PSV me zullen begrijpen.''

Zijn toekomst ligt in Engeland, het enige land waarvoor hij Eindhoven wilde verlaten. ,,De Engelse competitie trekt me. Er is altijd de wil om te winnen. Daar komt bij dat ik de taal spreek en de cultuur ken. Dat alles maakt het voor mij het meest aantrekkelijke land om heen te gaan. De overgang zal niet te groot zijn.''

Aan de onzekerheid van maanden is voor Van Nistelrooij, nu hij op het punt staat een vijfjarige verbintenis met Manchester United aan te gaan, een einde gekomen. Sinds PSV in december bekendmaakte dat er over een verkoop van de spits te praten was kwamen tientallen Europese clubs de verrichtingen van Van Nistelrooij bekijken. Uiteindelijk bleven twee serieuze opties over: Arsenal en Manchester United.

Arsenal informeerde een paar maanden geleden bij PSV over de vraagprijs, maar voorzitter Van Raaij wilde die niet noemen. Even leek hij alsnog bij PSV te blijven, totdat Manchester United zich vorige week maandag in Eindhoven meldde. Ze deden in de eerste fase al een dusdanig bod dat Van Nistelrooij vorige week zelf mocht gaan praten met Manchester United. Zijn zaakwaarnemer Rodger Linse reisde in het weekeinde zonder zijn cliënt die door zijn knieblessure niet te veel mag vliegen, naar Manchester. Afgelopen maandag werden de speler en de club het mondeling eens.

Volgens Linse verliepen de onderhandelingen soepel omdat Manchester ,,direct al een aanbieding deed waaruit ongelooflijk veel waardering sprak''. ,,Ruud wordt in de hiërarchie bij Manchester in de top van de selectie ingeschaald'', zei Linse die vier jaar geleden zijn samenwerking met Van Nistelrooij begon.

De spits, die destijds nog bij FC Den Bosch speelde, werd de eerste speler van Linse, die nu met 35 spelers werkt. Heel bewust hebben ze samen de carrièreplanning van Van Nistelrooij in elkaar gezet. Van Den Bosch vertrok de Geffenaar in 1997 naar Heerenveen om een jaar later naar PSV te vertrekken voor een recordbedrag van 15 miljoen. In Eindhoven groeide Van Nistelrooij uit tot een scorende spits en haalde hij inmiddels tien keer het Nederlands elftal. In 157 wedstrijden in de Nederlandse competitie scoorde hij negentig keer. Meer doelpunten komen er niet meer bij, omdat de spits begin maart in een vriendschappelijk duel met Silkeborg geblesseerd raakte aan zijn knie.

Voor Manchester was de blessure geen reden om nog langer te wachten. Van Nistelrooij vertrekt komende maandag naar Engeland. Na het paasweekeinde zal hij voordat hij wordt gepresenteerd nog een medische keuring moeten ondergaan. ,,Geen probleem'', volgens van Nistelrooij. ,,Deze week heb ik al vier keer getraind. De blessure is over. Ik moet aleen nog wedstrijdfit raken.''

Van Nistelrooij hoopt voordat hij aan zijn Engelse avontuur begint op 14 mei nog één keer in het PSV-shirt in de laatste competitiewedstrijd tegen NEC te spelen. ,,Dat zou heel mooi zijn. Ik zou heel graag op het veld afscheid nemen. Ik heb het altijd heel erg naar mijn zin gehad in Eindhoven. Af en toe heb ik wel gedacht `moet ik dit nou allemaal wegdoen'. Maar Manchester is voor mij een jongensdroom. Ik, Ruud van Nistelrooij, naar Manchester United, dat is toch prachtig.''

    • Koen Greven