Dertig mln voor falende managers

Het afgelopen jaar hebben topmanagers die weg moesten ten minste 30 miljoen gulden gekregen. Gouden handdrukken komen zeer regelmatig voor. Dit blijkt uit een inventarisatie van jaarverslagen van Nederlandse bedrijven.

Met een enkele uitzondering blijft de openheid over gouden handdrukken gering. Dit blijkt uit de manier waarop bedrijven hun aandeelhouders en medewerkers via hun jaarverslagen informeren over de uitkeringen aan opgestapte bestuurders.

De toppers zijn uitgever Reed Elsevier, die bijna 12 miljoen gulden spendeerde voor drie ex-bestuurders, en tankopslag- en distributiebedrijf Vopak, dat bijna 7 miljoen gulden betaalde aan eveneens drie ex-topmanagers. Ook bij bedrijven als Wessanen en Friesland Coberco Dairy Foods lopen de gouden handdrukken in de miljoenen guldens. Kleinere bedragen waren er voor vertrokken bestuurders bij onder meer Atag en Numico. Een deel van de gouden handdruk bestaat doorgaans uit de financiering van pensioenrechten.

De bedragen zijn ,,bepaald zorgwekkend'', vindt financieel woordvoerder K. Vendrik van de Tweede-Kamerfractie van GroenLinks. ,,Je kunt kennelijk altijd cashen als topmanager. Als je het goed doet met opties, en anders op deze manier.'' De exhibitionistische zelfverrijking gaat door, concludeert Vendrik in een verwijzing naar de uitval van minister-president Kok drie jaar geleden naar de optiewinsten van topmanagers.

GroenLinks en D66 kwamen afgelopen week met een initiatiefwet voor een ingrijpende wijziging van de samenstelling van raden van commissarissen, de colleges die de arbeidsvoorwaarden van topmanagers vaststellen. Vendrik pleit in navolging van vakbond CNV voor openheid over individuele salarissen in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld via wetgeving.

Het merendeel van de Nederlandse topmanagers verzet zich al jaren tegen gedetailleerde publicatie van hun inkomens in jaarverslagen en diezelfde gedragslijn houden zij aan bij informatie over gouden handdrukken. ,,Alles wat met privacy te maken heeft in het Nederlandse bedrijfsleven, werkt als een lap op een stier'', zegt adjunct-directeur F. van 't Groenewout van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Ook de oproep van de commissie-Peters, die in 1997 veertig aanbevelingen deed voor transparanter ondernemingsbestuur om een onderscheid te maken tussen de bezoldiging van zittende en voormalige bestuurders, wordt niet door alle bedrijven opgevolgd. Beursgenoteerde bedrijven als Numico, Atag en Wessanen geven deze verdeling bijvoorbeeld niet.

weggaan: pagina 19

    • Menno Tamminga