Carroll Gardens

De New Yorkse wijk Carroll Gardens viert Pasen. Carroll Gardens, in Brooklyn, werd aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd. Om ooit, als het verkeer zou toenemen, de straten te kunnen verbreden, kregen de huizen diepe voortuinen. Maar het verkeer nam hier niet toe en de voortuinen zijn dus nog altijd even diep. Carroll Gardens, een overwegend Italiaanse wijk, is beroemd om die voortuinen. Niet omdat ze zo groot zijn en zo netjes verzorgd, maar om de uitbundige versierselen. Het hele jaar door prijken er kleurige beelden van Maria en talloze heiligen in bonte prieeltjes, opgetuigd met kunstige bloemtuiltjes. Tegen Kerstmis veranderen de tuinen in ware licht-kathedralen: in elke tuin wordt het Jezus-kindeke opnieuw geboren, op bedjes van dennengroen, omringd door plastic herders, ossen, ezels en schaapjes, door kerstmannen, rendieren en duizenden elektrische kaarsjes.

De laatste jaren is er een nieuwe trend in Carroll Gardens: de paastuinen. Grasvelden, planten, struiken en paden zijn nu bedolven onder de paas-parafernalia. Om boomstammen en takken hangen slingers van gekleurde en verlichte paaseieren, Mariabeelden zijn omringd door levensgrote paashazen, overal zijn kuikens in de grond geprikt en de voordeuren gaan schuil achter kransen van eieren en gele paaslinten.

    • Lien Heyting