Buurlanden geven steun aan Mugabe

Zuid-Afrika, Namibië en Mozambique hebben zich gisteren opgesteld achter de Zimbabweaanse president Robert Mugabe in zijn confrontatie met blanke boeren.

Tijdens een topconferentie in het Zimbabweaanse Victoria Falls weten de leiders van de drie landen de chaotische situatie in Zimbabwe door de bezetting van blanke boerderijen door veteranen uit de onafhankelijkheidsoorlog aan de aarzeling van het Westen om landhervormingen te financieren. President Joaquim Chissano van Mozambique zei na afloop van de top op een persconferentie dat Westerse regeringen hun beloften tijdens een donorconferentie in 1998 moeten nakomen om de herverdeling van land dat in blanke handen is, te betalen. ,,Wij denken dat de donors, met inbegrip van Groot-Brittannië, moeten doen wat ze hebben beloofd'', zo zei Chissano. Hij voegde eraan toe dat president Mugabe naar zijn mening de situatie goed aanpakt. De Zimbabweaanse president heeft tot woede van de blanke boeren geweigerd de bezetters van hun boerderijen te laten verwijderen, hoewel het Zimbabweaanse Hooggerechtshof zich tot twee keer toe in die zin heeft uitgesproken.

De Zuid-Afrikaanse president, Thabo Mbeki, zei dat Mugabe en de veteranen die honderden blanke boerderijen hebben bezet, een eind willen maken aan de bezettingen. Maar dit kon niet gebeuren voor een officieel landhervormingsprogramma is vastgesteld, zei hij. Mugabe zelf sprak niet.

De Britse regering beloofde in 1980 bij Zimbabwes onafhankelijkheid 35 miljoen pond voor landhervorming. Het had bijna 90 procent van dit geld betaald voor het in 1990 het fonds bevroor met het argument dat Zimbabwe de overeenkomst had geschonden door boeren tegen hun zin te dwingen hun grond aan de staat te verkopen. Westerse regeringen, inclusief de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, werden het in 1998 eens om de herverdeling van ruim 100 boerderijen van blanke boeren te helpen betalen. Maar zij weigerden voor het programma te betalen toen Zimbabwe de herverdeling van 1.500 boerderijen eiste. ,,Het is van levensbelang om naar deze overeenkomst terug te gaan'', aldus Mbeki gisteren.

De bezettingen van inmiddels bijna 1.000 blanke boerderijen begonnen enkele dagen nadat de bevolking zich in een referendum had uitgesproken tegen een amendement op de grondwet dat de regering zou machtigen blanke boerderijen zonder compensatie voor de eigenaars over te nemen. Volgens de oppositie heeft Mugabe de bezettingen georkestreerd om steun te winnen voor zijn ZANU-PF partij in de verkiezingen die naar verwachting volgende maand worden gehouden. (Reuters, AP)