Boeren betrapt op gebruik hormoon

. Zeven rundveehouders in Midden- en West-Nederland zijn betrapt op het gebruik van groeibevorderende hormonen bij hun vee. De desbetreffende veehouderijen zijn geblokkeerd en de boeren wacht rechtsvervolging.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Kwaliteits Controle Runderen (KCR) naar rundvee op 29 verdachte bedrijven. De KCR had enkele weken terug aanwijzingen gekregen dat op de desbetreffende bedrijven met het illegale groeihormoon stanozolol gewerkt zou worden. Afgelopen dinsdag werden de resultaten van het onderzoek op de eerste negen bedrijven bekend. Toen bleken vier van de negen bedrijven het hormoon gebruikt te hebben.

Bij het onderzoek naar de overige twintig bedrijven zijn er nog eens drie gevonden die hormonen gebruikten. De in totaal zeven veehouderijen zijn door de Algemene Inspectiedienst geblokkeerd en de positief bevonden dieren zijn gedood en vernietigd. De overige dieren op de zeven bedrijven mogen het bedrijf niet verlaten.

De betrokken veehouders kunnen een civiele claim verwachten van de KCR en zullen daarnaast strafrechtelijk worden vervolgd. Boeren die het hormoon hebben toegediend kunnen maximaal een half jaar celstraf krijgen of een boete van 25.000 gulden. Veehouders die hun besmette dieren verhandeld hebben kunnen maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen.

Hoewel er geen direct gevaar voor de volksgezondheid bestaat, kan een teveel aan stanozolol erectieproblemen of klachten aan de lever veroorzaken. Het ministerie van Landbouw benadrukt dat er bij de huidige gevallen geen enkel risico voor de volksgezondheid geweest is. Tevens laat Landbouw weten dat de opsporing van illegaal hormoongebruik de hoogste prioriteit heeft. Dankzij strengere afspraken met de sector hoopt Landbouw sneller in te kunnen grijpen dan voorheen.

Minister Brinkhorst (Landbouw) schreef eerder deze week aan de Kamer dat het in de Europese hormoonrichtlijn voorziene systeem van zelfcontrole door het bedrijfsleven sinds begin dit jaar geldt. ,,Voor ondernemers in de rundveehouderij wordt het gebruik van illegale groeibevorderaars hierdoor verder ontmoedigd en wordt een stimulans gegeven aan de optimalisering van de private zelfcontrole'', aldus de minister.