Belegger wakker na internetdroom

De recente correcties op de in korte tijd hoog opgelopen koersen van dotcom-ondernemingen heeft beleggers wereldwijd weer met beide benen op de grond gebracht. Het vertrouwen in de Nieuwe Economie lijkt herstellende, maar beleggers blijven op hun hoede. Het debacle rond de beursintroductie van World Online heeft hen kopschuw gemaakt. Afwachten, lijkt het devies op de handelsvloeren, zeker met het lange paasweekeinde voor de deur.

In de Verenigde Staten bliezen deze week liefst 9 internetbedrijven, waaronder het bekende AltaVista, de gang naar de beurs af. In Nederland zag het telecombedrijf Datelnet zich door het grillige beursklimaat gedwongen te wachten met de stap naar het Damrak. Datelnet kreeg op het allerlaatste moment last van plankenkoorts. ,,Gezien de belangstelling bij beleggers maakte ik me over de eerste prijs geen zorgen, maar de onzekerheid over de koers daarna vonden wij te groot'', zei oprichter Hans Brus daarover in deze krant. ,,We hoeven van niemand naar de beurs, we zijn een prima draaiend bedrijf. Maar ik moet de mensen na de beursgang nog wel recht in de ogen kunnen kijken.''

Het investeringsbedrijf Newconomy van Maurice de Hond daarentegen waagde het donderdag wel een notering aan te vragen aan de Amsterdamse beurs, zij het later dan gepland. Hevige opschudding rond een gebrouilleerde ex-directeur, morrende grootaandeelhouders en een bescheiden koerswinst bleek uiteindelijk de oogst van de verlate beursgang van Newconomy.

De beursgang ontaardde weliswaar niet in een nieuw World Online debacle, maar van een succes was allesbehalve sprake.

,,Er is geen enkele reden tot twijfel'', jubelde commercieel directeur Ruud Smeets van Newconomy woensdagochtend, verwijzend naar de recordstijging van de Nasdaq een dag eerder. Dat de technologiebeurs tijdelijk werd opgestuwd door koopjesjagers liet hij voor het gemak maar even buiten beschouwing. De Nasdaq heeft inmiddels weer een stapje terug moeten doen. Niettemin werd de aarzelende beursgang van Newconomy werd omgeven door een stroom aan negatieve publiciteit. Zo foeterde ex-directeur en mede-oprichter Lex Mossel er lustig op los. Mossel trok vorig jaar in een machtsstrijd met De Hond aan het kortste eind en moest vertrekken. Voor zijn ingeleverde oprichtersaandelen mocht hij nog wel een bedrag van 38.000 gulden opstrijken. Woedend liet Mossel vervolgens weten dat zijn aandelenpakket inmiddels toch zeker zo'n 30 miljoen waard moet zijn. Hij dreigt nu naar de rechter te stappen.

De Hond reageerde geprikkeld op de uitlatingen van Mossel. ,,Die man is gewoon een soort stalker. Hij is louter uit op stemmingmakerij'', zei hij voor de camera van de NOS. Newconomy dobbert sinds het vertrek van Mossel overigens nog steeds rond zonder financieel directeur. Hoogst ongebruikelijk voor een investeringsmaatschappij. De meeste opschudding rond Newconomy werd echter veroorzaakt door de uitlatingen van de grootaandeelhouders Nesbic en CSD. Zij stelden eerder deze week dat De Hond op niet al te lange termijn vervangen moet worden. Later kwamen zij terug op die uitspraak, maar toen was de toon al gezet.

En zo begon Newconomy al getekend aan de gang naar het Damrak. Het aandeel bevond zich het grootste deel van de eerste handelsdag in de rode cijfers, maar sloot de dag wonderwel af op 10 eurocent boven de toch al voorzichtige introductiekoers van 10,50 euro. Die winst was volgens analisten vooral te danken aan steunaankopen van de begeleidende bank ABN Amro Rothschild, al wilde de bank dat niet toegeven. Toch kon De Hond tevreden zijn. Newconomy, op basis van de slotkoers nu zo'n 600 miljoen gulden waard, heeft de beursgang goed doorstaan.

T-Online, de internetdochter van Deutsche Telecom, ging begin deze week met succes naar de beurs in Frankfurt. De introductiekoers van 27 euro werd op de eerste handelsdag al doorbroken. Dat lichtpuntje heeft het vertrouwen van beleggers in de dotcom-fondsen enigszins hersteld. Zelfs World Online wist op te krabbelen naar een koers van 15,10 euro, al blijft het fonds daarmee nog ver verwijderd van de introductiekoers van 43 euro.

De afgang van World Online lijkt nu ook de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs te raken. De ban begeleidde samen met ABN Amro de beursgang van World Online en dreigt daardoor een lucratieve deal mis te lopen. Japan wil Goldman Sachs als gevolg van de internetsof buitenspel zetten bij de verdere privatisering van telecombedrijf NTT. De Japanners hebben de bank om opheldering gevraagd.

De euro's op het Damrak lonken overigens niet alleen naar internetfondsen. Miljardair Dirk Scheringa, voorzitter van de voetbalclub AZ uit Alkmaar, kondigde aan volgende maand met zijn bedrijf DSB Groep naar de Amsterdamse beurs te willen. De financiële dienstverlener behoort tot de vertrouwde fondsen uit de Oude Economie. ,,Een zekerheidje'', aldus Scheringa. En met een sneer naar Nina Brink, voormalig topvrouw van World Online: ,,Ik zal geen aandelen verkopen voor we naar de beurs gaan.''

    • Annemarie van der Tuijn