`Vredesplan' van Poetin en Maschadov

De Tsjetsjeense president Aslan Maschadov heeft de Russische president Vladimir Poetin een vredesplan toegestuurd, dat inmiddels door Poetin met eigen voorstellen is teruggezonden.

Dat is vandaag in Moskou gemeld door het persbureau Itar-Tass, dat zich beriep op Poetin. Maschadov zei gisteren tegen het Russische blad Kommersant dat hij in het kader van een Poetin toegestuurd plan de Tsjetsjeense veldcommandanten heeft opgedragen een eenzijdig bestand in de strijd tegen de Russen in acht te nemen en Russische krijgsgevangenen vrij te laten.

Poetin zei volgens Itar-Tass dat hij het Tsjetsjeense plan met eigen amendementen heeft teruggestuurd. Wanneer dit precies is gebeurd is niet duidelijk. Wel is gezegd dat Moskou sindsdien niets meer van de Tsjetsjenen heeft vernomen. Overigens bestempelde Poetin Maschadov vandaag – opnieuw – als ,,een crimineel''.

Maschadov zei dat het bestand mogelijk is door de relatieve rust aan de Tsjetsjeense fronten. Die bewering wordt overigens tegengesproken door het Russische opperbevel, dat de afgelopen dagen juist melding maakt van een intensivering van de gevechten tegen de Tsjetsjenen, vooral in het zuiden van de Kaukasische republiek.

Vorige week verklaarde Maschadov zich bereid zonder voorwaarden vooraf met de Russen te praten over de beëindiging van de oorlog en de bevrijding van Russische krijgsgevangenen. Kort daarop gaf Moskou toe in contact te staan met vertegenwoordigers van Maschadov; die contacten zouden echter niets hebben opgeleverd.

Moskou heeft vanaf het begin van de tweede Tsjetsjeense oorlog, eind vorig jaar, geweigerd met Maschadov te praten. De Tsjetsjeense leider werd stelselmatig op één lijn gesteld met terroristische krijgsheren als Bassajev, Radoejev en Chattab, ook al heeft Maschadov in de voorgaande jaren felle conflicten uitgevochten met deze extremistische commandanten. Dit Russische beleid is scherp veroordeeld door de leiders van Kaukasische buurrepublieken van Tsjetsjenië. Vooral de Ingoesjetische president Roeslan Aoesjev hamert vaak op de noodzaak van overleg met Maschadov.