Van Nistelrooij voor 60 miljoen naar Manchester

PSV-spits Ruud van Nistelrooij speelt volgend seizoen voor Manchester United. De kampioen van Engeland koopt de 23-jarige voetballer voor ruim zestig miljoen gulden. Bij PSV had hij een contract tot medio 2003; bij Manchester United tekent hij voor ten minste vijf jaar.

Na de overgang eind vorig jaar van Clarence Seedorf van Real Madrid naar Inter (circa vijftig miljoen gulden) is international Van Nistelrooij de duurste Nederlandse voetballer. Ook in Engeland heeft hij nu het transferrecord gebroken. Twee jaar geleden kocht PSV hem voor vijftien miljoen van Heerenveen.

PSV-voorzitter Van Raaij wilde gisteren de exacte transfersom niet noemen. ,,Laten we zeggen dat hij vijftig procent meer heeft opgebracht dan Hasselbaink'', zei Van Raaij over de aanvaller die voor 42 miljoen van Leeds United naar Atlético Madrid verhuisde. PSV liet Jaap Stam twee jaar geleden voor 35 miljoen gulden vertrekken naar Manchester United. De duurste speler aller tijden is Christian Vieri, die vorig jaar voor 102 miljoen gulden van Lazio Roma naar Inter ging.

Al na de winterstop werd duidelijk dat Van Nistelrooij, met 29 doelpunten topscorer in de eredivisie, bij PSV aan zijn laatste seizoen bezig was. Voorzitter Van Raaij gaf de aanvaller, die momenteel van een knieblessure herstelt, en diens zaakwaarnemer toestemming naar een nieuwe club uit te kijken. Ook schakelde de voorzitter van de Eindhovense club een makelaar in om eventueel geïnteresseerde Italiaanse clubs te polsen. Van Nistelrooij maakte echter duidelijk dat hij alleen in Engeland wilde voetballen.

Afgesproken werd dat hij tot 1 mei de gelegenheid kreeg naar een nieuwe club uit te kijken. Anders zou hij een verbeterd contract in Eindhoven krijgen.

Vorige week meldde Manchester United zich bij PSV. De Engelse club werd woensdag door Real Madrid uitgeschakeld in de Champions League.

Van Raaij: ,,Natuurlijk is het jammer dat we Van Nistelrooij niet kunnen houden. We hebben hem echter beloofd dat hij bij een goed bod kon vertrekken. Ik zal hem wel missen. Als mens en als voetballer.''

Van Raaij bevestigde dat PSV de vervanger van Van Nistelrooij in Nederland zoekt. De voornaamste kandidaten zijn Pierre van Hooijdonk van Vitesse en Jan Vennegoor of Hesselink van FC Twente.