Uri Geller: schadeclaim tegen Pokémon

De Israelische magiër Uri Geller, die wereldberoemd werd omdat hij met geestkracht lepels kan buigen, heeft een schadeclaim van ruim 210 miljoen gulden ingediend tegen bij het Japans computerspelletjesbedrijf Nintendo. Volgens hem is zijn zijn naam en reputatie als paranormaal begaafde ster aangetast door afbeeldingen van een lepelbuigende vos in het spel Pokémon. In dat computer- en ruilkaartenspel spelen 150 fantasiewezentjes met magische krachten de hoofdrol.

Niets vermoedend stapte Geller december vorig jaar een speelgoedwinkel in Tokio binnen. In Japan om zijn nieuwe boek MindPower (GeestKracht) te promoten,was hij even een paar Pokémon-kaarten kopen voor een kind van een kennis in Engeland.

Alle kinderen in de winkel stormden op hem af en vroegen hem om een handtekening. Ouders vroegen hem met hun kind op de foto te gaan. Het winkelpersoneel boog en legde hem in de watten. Wat ben ik toch beroemd in Japan, dacht Geller.

Net zomin als de meeste volwassenen had Uri Geller enig idee van wat de Pokémon-rage eigenlijk inhield, noch van de in Japan ontwikkelde figuurtjes waarmee kinderen in de hele rijke Westerse en Aziatische wereld mee spelen.

De 15-jarige dochter van zijn Japanse tolk - `een Pokémon-expert' zoals Geller haar noemde in een vraaggesprek met de New York Post - hielp de telekinese-expert uit de droom.

Zij vertelde hem dat een van de Pokémon-monsters losjes op hem is gebaseerd. Het is een vos die in het Japans Ungeller heet (dat spel je in Japans schrift bijna identiek aan Uri Geller). Net als Geller bezit deze vos telekinetische gaven. Alleen veroorzaakt het monstertje met een lepel in de hand hoofdpijn bij anderen met zijn paranormale kunsten.

Geller was een Pokémon-beroemdheid, vandaar dat de Japanse kinderen en volwassenen zo enthousiast reageerden op zijn komst in de Pokémon-winkel.

Hij werd razend. Op het vliegveld in Japan heeft Geller zijn advocaat gebeld. Want Ungeller is een kwade Pokémon die hoofdpijn verspreidt: ,,Het laatste wat ik wil is dat een nieuwe generatie opgroeit die denkt dat ik slecht ben en dat lepels buigen iets kwaadaardigs is.''

Daar komt nog bij dat de besnorde Pokémon Ungeller of Kadabra [zoals hij in de Engelse vertaling, ook in Nederland heet] een vijfpuntige ster op zijn voorhoofd heeft. `Wat de makers van Pokémon daarbij dachten kan me niet schelen,' vindt Geller, van joodse afkomst, maar hij krijgt er `visioenen van het Nazi-regime van,'' zei hij in USA Today. Nintendo heeft tot nu toe nog niet officieel gereageerd op Gellers schadeclaim. Overigens wil hij ook Ikea aanklagen omdat het bedrijf meubels met gedraaide poten Uri heeft genoemd.