`Spelen van 2004 in Athene lopen gevaar'

De Olympische Spelen van 2004 in Athene lopen gevaar. Dat heeft Juan Antonio Samaranch, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, gisteren verklaard. Hij vindt dat de Griekse overheid ,,haar verantwoordelijkheid moet nemen'' omdat de organisatie van de Spelen volgens Samaranch niet op schema ligt.

,,De Spelen van 2004 komen in gevaar als Athene de organisatie niet voor het einde van het jaar drastisch bijstelt'', zei Samaranch op het hoofdkantoor van het IOC in Lausanne. ,,Er zijn drie gradaties in organisatie. Bij groen licht loopt alles goed, bij oranje zijn er veel problemen en bij rood licht is er groot gevaar. We zitten nu aan het eind van oranje en komen akelig dicht bij rood.''

Samaranch betoonde zich ongewoon streng en hard. Hij verwoordde de grote zorgen die het IOC heeft over de gang van zaken in Athene. De Griekse hoofdstad kreeg de Spelen in 1997 toegewezen, maar heeft sindsdien nog niet veel uitgevoerd.

Gevraagd of hij ooit zulke problemen heeft meegemaakt, zei Samaranch. ,,Tijdens mijn mandaat is het niet zo erg geweest. In 1976 was de organisatie in Montreal niet gemakkelijk. Zelfs het stadion was niet af. Achteraf was het toch een eersteklas organisatie.''

Onze correspondent in Athene voegt daaraan toe: In Griekenland bleef de aandacht voor de waarschuwingen van Samaranch gering omdat gisteravond in het teken stond van de finale van het Europese basketbalkampioenschap tussen Panathinïkós en het Israëlische Maccabi, die door de Atheense club werd gewonnen. Nieuwsberichten en andere uitzendingen moesten net als de stadspleinen ruimte maken voor een daverend feest.

Toegegeven wordt wel dat op verschillende olympische terreinen stagnatie is opgetreden. Dat kan vooral worden geweten aan de recente parlementsverkiezingen, waar in Griekenland altijd alles op moet wachten. Maar nu de nieuwe regering is aangetreden, kan met schone lei worden verder gegaan. De verantwoordelijke minister van cultuur Pángalos, die tot februari vorig jaar buitenlandse zaken beheerde, is letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht. Ook de nieuwe staatssecretaris voor Sport, Floridis, staat goed aangeschreven. Er is in Athene nog niet gereageerd op het voorstel van Samaranch om een speciale minister voor de Spelen aan te stellen, zoals in Australië is gebeurd.

Verder wordt er relativerend op gewezen dat Samaranch al eerder met waarschuwingen is gekomen waarbij sprake was van oranje en rood licht, en dat indertijd ook Barcelona en Atlanta dergelijke vermaningen hebben gekregen. Intussen blijft bureaucratie en competentiestrijd in Griekenland een groot probleem. Naast het ministerie functioneert een `naamloze vennootschap Athene 2004' en een `organiserend comité Olympische Spelen'. Betoogd wordt dat de voorbereiding al voor meer dan 70 procent is gevorderd. Van het olympisch dorp staat nog niets overeind, maar dat wordt toegeschreven aan de aardbeving van vorig jaar, waarna de bodem onder het geprojecteerde terrein moest worden onderzocht. Deze werd veilig bevonden.