Smartengeld voor Almeloër in zedenzaak

De politierechter in Almelo heeft twee broers uit Enschede wegens smaad veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van duizend gulden. Volgens de rechtbank hebben de twee vorig jaar pamfletten opgehangen met foto, naam en adres van een plaatsgenoot, die volgens de broers de 14-jarige dochter van één van hen heeft verkracht.

Ook moeten de twee broers de man 7.000 gulden aan smartengeld betalen. Op de pamfletten, waarvan er zo'n 250 waren opgehangen in de buurt van de woning van de man, stond niet alleen zijn foto en adres, maar ook de tekst dat deze man `een gevaar voor kleine meisjes' is. De man was door de politie aangehouden, maar moest wegens gebrek aan bewijs worden heengezonden. Hij heeft het wel degelijk gedaan, zo zei de oudste broer (J.H.) gisteren tijdens de zitting. Hij was de enige die voor de rechter verscheen, omdat de andere broer ,,emotioneel stuk zit''. De dochter heeft ,,grote psychische schade opgelopen''.

Volgens de rechtbank is er sprake van eigenrichting, ,,en dat kan niet in een rechtsstaat'', zo zei politierechter E. Rammeloo-August De Meijer. ,,Jullie hadden het politie-onderzoek moeten afwachten en niet direct al voor eigen rechter willen spelen. Met uw optreden heeft u het onderzoek door justitie doorkruist.''

H. ging niet betalen, zo zei hij. Zijn advocaat kondigde aan dat de broers bij het gerechtshof in Arnhem zullen aandringen op het heropenen van de strafzaak tegen de man. ,,Een nieuw onderzoek zal uitwijzen dat hij het echt gedaan heeft.''