Site patiënt `onnodig grievend'

Het Rotterdamse echtpaar Rotgers moet passages van een internetsite verwijderen die grievend zijn voor het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR). Dat heeft de rechtbank in Rotterdam gisteren beslist. Het AZR had een kort geding tegen het echtpaar aangespannen, omdat het zich ernstig geschaad voelde door de site.

Volgens de rechter zijn enkele kwalificaties van het echtpaar ,,onnodig grievend'' voor het ziekenhuis en overschrijden die de grenzen van het recht op vrije meningsuiting. Het echtpaar stelde op de site dat een chirurg van het AZR `crimineel' zou hebben gehandeld, dat twee andere medici `provocerend' zijn opgetreden en dat het ziekenhuis hen `honds behandeld' zou hebben. Een chirurg werd vergeleken met een beul. Deze kwalificaties moeten van de rechtbank worden verwijderd. De familie heeft dat inmiddels gedaan.

Kankerpatiënte A. Rotgers en haar familie richtten de internetsite op, omdat ze wilden aantonen slecht behandeld te zijn door artsen van de Daniël den Hoed-kliniek van het AZR. Rotgers hoorde in juni 1999 dat zij onmiddellijk geopereerd moest worden aan een teruggekeerde tumor, maar volgens Rotgers vond de behandelend arts zijn vakantie belangrijker. Hij beloofde een andere arts te vinden, maar toen dat niet lukte, zei hij volgens de familie: ,,Er is hier toch geen sprake van medische urgentie. Ik opereer u wel na mijn vakantie.'' Dit laatste voorval mag overigens wel op de site blijven staan.