Rijkaard stelt zich hard op in conflict met paramedici

Frank Rijkaard heeft geen duimbreed toegegeven in het conflict met de fysiotherapeuten van het Nederlands elftal, Rob Ouderland en Ricardo de Sanders. Zij staakten deze week hun werkzaamheden voor Oranje omdat fysiotherapeut Leo Echteld, vertrouwenspersoon van Seedorf, Kluivert, Davids, Reiziger en Ooijer, door de bondscoach aan het medische begeleidingsteam voor het EK is toegevoegd.

Rijkaard betreurt dat beiden zijn opgestapt, maar constateert tevens dat beide ,,zich niet kunnen vereenzelvigen'' met zijn werkwijze. Daarom zullen Ouderland en De Sanders, die in dienst blijven van de KNVB, onder zijn bewind niet meer werkzaam zijn bij Oranje. Reinier van Dantzig, die Van Basten en Cruijff onder behandeling had, neemt de taken van Ouderland voor een deel over. Ook heeft Rijkaard Pim van Dord, hoofd fysiotherapie bij Ajax, benaderd om te assisteren tijdens het Europees kampioenschap.

Daarmee hoopt de bondscoach dat spelers als Bergkamp en Overmars, die een vertrouwensrelatie hebben met Ouderland, tevreden zijn gesteld. Bij Ajax zijn zij behandeld door Van Dord. Voor een aantal anderen, zoals Jaap Stam, geldt dat niet. Rijkaard: ,,In de loop van dit seizoen heb ik bij de spelers geïnventariseerd wat hun wensen zijn op medisch gebied. Ik besef dat sommige internationals het jammer zullen vinden dat zij niet meer door Ouderland verzorgd worden. Daarom betreur ik zijn vertrek ook. Je moet binnen het team kunnen samenwerken. En als er eigen gebiedjes worden afgebakend komt daar weinig van terecht.''

Rijkaard wil voorkomen dat een herhaling optreedt van de situatie op het WK in Frankrijk. ,,Toen moesten negen spelers van de selectie 's avonds in de auto springen om ergens in de bergen te worden behandeld (door Echteld en zijn compagnon Heus, red.). De laatste die aan de beurt was moest soms tweeëneenhalf uur wachten. Dat was geen goede situatie.''

Hoewel Davids onlangs op de persconferentie van Oranje erop aandrong dat Echteld of Heus aan het begeleidingsteam wordt toegevoegd, zegt Rijkaard geen enkel verzoek van spelers te hebben gehad. ,,Het was voor mij een simpele optelsom. Wie zijn nu de belangrijkste personen op het EK? De spelers natuurlijk. Ik heb in hun belang deze beslissing genomen.''

Terwijl Rijkaard zijn zienswijze gaf op het conflict lag voor zijn neus een communiqué dat de KNVB met Ouderland en De Sanders had opgesteld. Daarin stond letterlijk: ,,Volgens Ouderland moet de medische begeleiding met elkaar kunnen lezen en schrijven. Het luistert heel nauw of iemand wel of niet fit of inzetbaar is. Nu is voor het eerst voor de duur van een toernooi door de technische staf iemand aan het begeleidingsteam toegevoegd. Daarbij gaat het niet om de persoon, maar om het principe. Als hoofd van de afdeling fysiotherapie wil Ouderland tijdens het toernooi niet verantwoordelijk zijn voor een fysiotherapeut die hij niet zelf heeft voorgedragen.''

Mogelijk gaat het hem niet om de persoon, maar om de methode van behandelen. Van Dord in plaats van Echteld was voor Ouderland waarschijnlijk wél acceptabel geweest.

Hoewel de voormalige bondsarts Frits Kessel Echteld al eens kwalificeerde als dubieus, brak Rijkaard een lans voor hem. ,,In mijn laatste jaren als actief voetballer bij Ajax heb ik me ook door hem laten behandelen. Hij maakte mijn spieren weer los en gaf massages. Daar heb ik veel baat bij gehad.'' Rijkaard kon niet zeggen wie straks het veld op sprint om de geblesseerde spelers te behandelen. Lachend: ,,Iemand die een goede tijd loopt op de honderd meter.''

    • Erik Oudshoorn