Rellen ontsieren hockeytopper

Amsterdam heeft vanmorgen een officiële klacht ingediend bij de Nederlandse hockeybond (KNHB) naar aanleiding van onregelmatigheden, gisteren in het derde en beslissende play-offduel tegen Den Bosch (2-3).

Op basis van tv-beelden beweert de club dat een doelpunt van strafcornerspecialist Sohail Abbas ten onrechte is afgekeurd. Verder claimt Amsterdam dat Den Bosch-doelman Ronald Jansen het spelverloop negatief heeft beïnvloed omdat hij de stick van Amsterdam-speler Peter Windt moedwillig het publiek in zou hebben gegooid.

Het bestuur van de KNHB is vanmiddag bijeen gekomen om zich te beraden op eventuele straffen. Jansen zal vermoedelijk voor de tuchtcommissie moeten verschijnen, zei competitieleider Marijke Fleuren vanmorgen. ,,Wat hij heeft gedaan, kan niet door de beugel. Zijn schuld staat vast, want iedereen heeft kunnen zie hoe hij die stick het publiek ingooide.''

Uit vreugde over de toegekende strafbal slingerde Jansen, vlak na de afgekeurde treffer van Amsterdam, de stick van Windt de tribunes in. Die kwam terecht op het hoofd van een toeschouwer, die voor onderzoek naar het ziekenhuis moest en klaagde over duizeligheid. Omstanders adviseerden het slachtoffer proces-verbaal te laten opmaken bij de politie in Amstelveen, maar dat heeft hij tot dusverre nog niet gedaan. Mocht dat alsnog gebeuren dan krijgt de zaak tegen de 36-jarige international mogelijk een juridisch vervolg.

Jansen benadrukte vanmorgen dat van opzet geen sprake was. ,,Ik ben na afloop meteen op die man afgestapt en heb mijn excuses gemaakt. Natuurlijk had ik die stick niet weg mogen slingeren. Maar het is gebeurd, en dat is lullig genoeg. Dat Amsterdam de frustratie nu op mij projecteert, begrijp ik. Ik zou me ook bestolen voelen. Ik wacht af wat de bond doet, maar beleef heel weinig plezier aan deze overwinning.''

Door de zege in het derde en beslissende duel uit de halve finales van de play-offs plaatste Den Bosch zich voor de finale van de strijd om de Nederlandse titel. Daarin stuit de ploeg op regerend landskampioen Bloemendaal, dat zondag al doordrong tot de eindstrijd door HGC voor de tweede keer op rij te verslaan. Indien de KNHB afziet van strafmaatregelen, speelt Den Bosch over acht dagen voor eigen publiek de eerste finalewedstrijd tegen Bloemendaal.

Het protest tegen de afgekeurde treffer heeft volgens KNHB-bestuurslid Fleuren geen kans van slagen. ,,Wij zijn niet in staat beslissingen van scheidsrechters ongedaan te maken, ook al is er sprake van een foutief oordeel.''

Twee minuten voor tijd sloeg de vlam gisteren in de pan in het Wagener-stadion, toen Abbas onder toeziend oog van vijfduizend toeschouwers Amsterdams tweede strafcorner feilloos in de kruising pushte. Scheidsrechter Peter Elders keurde de treffer echter af, omdat de bal volgens hem de lat in plaats van de staander raakte. Tv-beelden toonden later het ongelijk aan van de leidsman, die kort daarop bestormd werd door drie spelers van Amsterdam, onder wie Windt en Bas Nieuwe Weme.

Op hetzelfde moment kende Elders' collega, Erik Klein Nagelvoort, aan de andere kant van het veld een strafbal toe aan Den Bosch, nadat een verdediger van Amsterdam de bal met het lichaam zou hebben gestopt. Na een oponthoud van bijna twintig minuten, waarbij het veld werd bestormd door alles en iedereen, benutte Marc van Wijk het buitenkansje, waardoor niet Amsterdam maar Den Bosch het in de finale mag opnemen tegen Bloemendaal.

In het tumult dat na de toegekende strafbal ontstond, overwoog Amsterdam het veld uit protest te verlaten. Van dat voornemen zag de ploeg af op last van trainer-coach Ton Wisse. ,,Misschien is mijn fatsoen wel te groot, of heb ik bepaalde normen en waarden te hoog in het vaandel staan. Maar ik vreesde dat de wedstrijd voor ons dan sowieso verloren zou zijn gegaan'', verklaarde Wisse.

In de resterende speeltijd (1 minuut en 21 seconden) kregen scheidsrechters Elders en Klein Nagelvoort allerlei verwensingen naar hun hoofd geslingerd. Vanuit het publiek werd bovendien een fles bier op het veld gesmeten. De boosdoener is bekend.

Het arbitrale duo vluchtte na afloop de kleedkamer in, waar Elders een uur later zijn fout ruiterlijk erkende. ,,Maar helaas heb ik geen tv-beelden tot mijn beschikking. Het was een uiterst ongelukkige samenloop van omstandigheden: vlak voor tijd, uitgerekend in het derde en beslissende duel. Wordt die strafbal niet gegeven, dan zijn de gemoederen snel bedaard.''

Volgens jurist Berry Bertels, gisteren toeschouwer, heeft de bond weinig keus. ,,Bij Jansen is sprake van voorwaardelijke opzet. De bond kan niets anders doen dan de wedstrijd laten overspelen bij de stand 2-2.''

    • Mark Hoogstad