Pas verschenen

Jean Améry: Schuld en boete voorbij (Jenseits von Schuld und Sühne). Vert. Leonard Nolens. Atlas, 175 blz. ƒ39,90

Filosoof en humanist Jean Améry (1921-1978) getuigt in deze essaybundel uit 1966 van zijn ervaringen als slachtoffer van nazi-Duitsland.

Bij dezelfde uitgeverij verscheen in 1995 Oefeningen in het nergens bij horen. Over Jean Améry door Jeroen Brouwers die Améry volgt vanaf zijn jeugd in Wenen, de jaren van het interbellum, zijn ballingschap in België en het verblijf in Auschwitz en uiteindelijk zijn zelfmoord (ƒ24,90).

Anita Desai: Uma en Arun

(Fasting, Feasting). Vert. Wim Holleman. Bzztôh, 224 blz. ƒ34,50

Voor de Booker Prize genomineerde roman van de Indiase schrijfster Anita Desai (1937) die zich deels afspeelt in een klein Indiaas dorpje, deels in Massachussetts (VS) en die gebaseerd is op de verschillende eet- en leefculturen. `Geen bombastische woordenfranje, maar zinnen zo rustig en kalm dat de zware mededelingen die er in gedaan worden bijna onopgemerkt blijven. De kracht schuilt voor een groot deel in de volgorde van de delen. Wie deel twee heeft gelezen, wordt gedwongen om het eerste deel opnieuw te bezien.'

(Stine Jensen, 22.10.1999)

Ed van Eeden: Dossier Jeugdbende. Signature, 174 blz. ƒ25,-

Eerste boek in een nieuwe reeks politieromans District Noord van journalist/schrijver/vertaler Ed van Eeden (1957). Inspecteur Fons Snetlage krijgt te maken met een terroriserende jongerengroep. Wilfred Takken schreef over De Vogelspin: `Van Eeden maakt je met dit prachtige romandebuut niet alleen misselijk en beschaamd, maar hij weet je ook nog de stuipen op het lijf te jagen.'

(Boeken 30.7.1999)

Corine Kisling: De Groene Gloed. Archipel, 335 blz. ƒ34,95

Vierde roman van schrijfster/vertaalster Corine Kisling over een vrouw die ziek en met relatieproblemen terugkeert naar haar ouderlijk huis. Over Kislings dubuutroman Tangen schreef Janet Luis: `Wie houdt van een ruim opgezet, ongecompliceerd verhaal, veel verwikkelingen en een detective-achtige ontknoping, kan hier zijn hart ophalen.' (CS 23.4.1993)

Jean Rolin: Zones. Vert. Paul de Bruin. Atlas, 159 blz. ƒ34,90

Literair verslag van de zwerftocht die de Franse auteur Jean Rolin lopend en per openbaar vervoer ondernam door delen van Parijs waar hij gewoonlijk nooit kwam.

Jan Wolkers: Omringd door zee.

35 blz. ƒ17,50 excl. verzendkosten.

Te bestellen bij boekhandel Het Open Boek Texel, tel. 0222-313657.

Boekje met herinneringen van Jan Wolkers aan de jaren zeventig, de tijd dat hij en zijn vrouw in de maanden mei en september een vakantiehuisje huurden in het uiterste noorden van Texel.

Lu Xun: Verzameld werk. Vert. K. Ruitenbeek. Meulenhoff, 605 blz. ƒ125,-

Alle (sterk autobiografische) verhalen van de Chinese schrijver Lu Xun (1881-1936), geschreven tussen 1918 en 1927. Daarnaast zijn ook opgenomen een twintigtal prozagedichten, jeugdherinneringen en zijn voorwoord bij de vertaling van Van Eedens De kleine Johannes die hij in 1927 vanuit het Duits in het Chinees vertaalde.