Op de pof

Nog niet eens op de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd, maar nu al bezig met vijandige overnamepogingen, dat kan nog een hete herfst worden. De DSB Groep, nu nog volledig eigendom van kunstmecenas en sportfinancier (AZ, professionele schaatsploeg) Dick Scheringa, probeerde de schaatsploeg van SpaarSelect over te nemen. Niet gelukt.

Afgelopen week stelde DSB, een conglomeraat van verstrekkers van consumptief krediet, zich kandidaat voor een snelle beursgang. Een vergunning als algemene bank is inmiddels in bezit, het Beursplein volgt binnenkort en dan wil DSB ook andere bedrijven gaan overnemen.

Dat is goed nieuws voor aandeelhouders van uiteenlopende bedrijven als Van der Hoop Effectenbank en zakenbank Kempen & Co, die in de financiële vuurlinie kunnen komen te liggen. Wellicht heeft DSB een oogje op vertegenwoordigers van Oud Geld, zoals F. van Lanschot Bankiers, die overigens een heel scala van beschermingswallen rondom de bank heeft gebouwd.

Of gaat Scheringa iets nieuws doen? Musea zijn niet beursgenoteerd, maar voor een creatieve financier zijn er nog legio mogelijkheden. Of houdt hij het toch bij een van zijn kernbedrijven, voetbal? AFC Ajax is op de beurs zo'n 350 miljoen gulden waard. Voor je het weet dreigt er een biedingsslag met Telefónica's John de Mol, commissaris bij Ajax.

    • Menno Tamminga