Nederlandse oorlogsslachtoffers maken gebaar

,,Het zou goed zijn als wij in Nederland in staat zouden zijn, net als hier, gezamenlijk met Japanners de slachtoffers te herdenken.'' In Japan strekte Dolf Winkler, voorzitter van de Vereniging Ex-Krijgsgevangenen en Nabestaanden Japan, vandaag in aanwezigheid van minister Van Aartsen (buitenlandse zaken) verzoenend de hand uit om `het vijandbeeld af te breken'.

Winkler, Van Aartsen en vice-admiraal Van Duyvendijk legden vandaag in het Japanse Mizumaki kransen bij het moment voor Nederlanders die zijn omgekomen in kampen in Japan. Het monument in Mizumaki staat vlakbij de plaats van het werkkamp waar Winkler zelf de oorlog doorbracht. Bij de ceremonie waren ook enkele Japanse veteranen aanwezig. Zij waren er niet als officiële gasten, maar stonden enigszins afzijdig in de regen toe te kijken. Het kampleven van de Nederlanders kunnen ze zich goed inleven, want na de Japanse overgave in 1945 zijn zij juist door de Russen gevangen genomen en hebben vier jaar lang in Siberische werkkampen doorgebracht, waar 62.000 van hun kameraden zijn omgekomen. ,,Het was een niet te excuseren agressieoorlog van Japan'', meent veteraan Tamotsu Kaibara (76), ,,Wij waren gehersenspoeld. Niemand kon een bevel uit naam van de keizer weigeren.''

Van Aartsen kreeg tijdens de ceremonie van schrijver Eidai Hayashi het eerste exemplaar van zijn boek over de Nederlandse kampervaringen. ,,Het is een probleem als we alleen praten over vriendschap'', zegt Hayashi. ,,We moeten allereerst de werkelijkheid onder ogen zien.''

    • Hans van der Lugt