Maleisië

Premier Mahathir van Maleisië hoeft niet te getuigen in het proces wegens sodomie tegen zijn vroegere minister van Financiën Anwar Ibrahim. Het Hooggerechtshof in Kuala Lumpur heeft dat vanochtend bepaald. Ibrahim viel in het najaar van 1998 in ongenade en werd vorig jaar al tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens machtsmisbruik. Volgens Ibrahim is er sprake van een politieke campagne tegen hem en zijn de beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen hem verzonnen. Maar rechter Arifin Jaka zei vanochtend geen enkel bewijs te hebben gevonden dat Mahathir daarbij betrokken zou zijn en oordeelde dat de premier daarom niet hoeft te getuigen. Na de uitspraak zei Anwar tegen de rechter: ,,Mahathir zou de morele moed moeten hebben om naar deze rechtszaal te komen en zich niet te verstoppen achter uw toga.''