Kritiek op keuze voor Rushdie

De uitgeverijen Vassallucci, De Geus en Van Gennep zijn teleurgesteld over de keuze van Salman Rushdie als auteur van het Boekenweekgeschenk 2001.

De keuze wordt gemaakt door organisator van de Boekenweek, de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB), een gezamenlijke organisatie van uitgevers en boekverkopers. ,,Het is een gemiste kans'', zegt Roland Fagel van Van Gennep. ,,Het is buitengewoon jammer dat juist nu het multiculturele schrijven tot thema is verheven, er niet een in Nederland werkende schrijver van buitenlandse komaf is gekozen.'' Volgens de drie uitgeverijen zijn er meer dan genoeg in het Nederlands schrijvende auteurs `tussen twee culturen' die in aanmerking zouden komen.

Directeur Eric Visser van De Geus wijst op de voorbeeldfunctie die het Boekenweekgeschenk zou kunnen hebben: ,,Het is een thema dat veel kan betekenen voor de positie van `multiculturele' schrijvers in Nederland. Ruud Gullit heeft ook een veel belangrijkere functie gehad voor de emancipatie van allochtonen in Nederland dan Pele.''

De drie uitgeverijen verklaren de keuze voor Rushdie uit de `ongeschreven wet' om het Boekenweekgeschenk te gunnen aan een auteur van een van de grote uitgeversconcerns. ,,De afgelopen 17 jaar zijn de Boekenweekgeschenken uitsluitend geschreven door auteurs van uitgeverijen die momenteel deel uitmaken van de groepen PCM, Weekbladpers en Veen. Er is een kans voorbij gegaan om inhoudelijke motieven te laten zegevieren boven groepsbelangen'', aldus de verklaring. Vooral kleinere uitgeverijen als De Geus, Vassallucci, Van Gennep en In de Knipscheer hebben schrijvers met een multiculturele achtergrond in hun fonds.

Directeur Henk Kraima van de CPNB stelt dat hij ,,geen brood kan bakken'' van de verklaring. ,,De auteur staat los van het thema'', aldus Kraima. ,,Flauwekul'', riposteert Oscar van Gelderen van Vassallucci. ,,De keuze voor Rushdie heeft wel degelijk met het Boekenweekthema te maken. Het verbloemt het feit dat de grote concerns jarenlang te weinig aandacht hebben besteed aan het veranderende literaire en demografische klimaat in Nederland, en te weinig `multiculturele' schrijvers in hun fonds hebben.''

Boeken pagina 36