Krajicek en Schalken uit toernooi Monaco

Zowel Richard Krajicek als Sjeng Schalken is gisteren in de derde ronde van de Masters Series van Monaco uitgeschakeld. Krajicek verloor in het tennistoernooi van de Spaanse gravelspecialist Albert Costa (6-7, 3-5) en Schalken moest zijn meerdere erkennen in de Slowaak Karel Kucera (2-6, 4-6).

Costa, met 24 jaar vier jaar jonger dan Krajicek, won de gelijkopgaande eerste set in de tiebreak. In de tweede kreeg hij vat op Krajiceks opslagen, brak hij naar 4-2 en pakte hij de overwinning op de servicebeurt van Krajicek met 6-3. ,,Ik ben de hele wedstrijd kalm gebleven'', verklaarde de Spanjaard zijn succes, ,,en heb mijn kansen afgewacht.''

Schalken versloeg Kucera eerder in twee toernooien van de Super 9 in 1999. In Parijs en in Stuttgart. Op het gravel van Monaco revancheerde Kucera die twee nederlagen, ondanks dat Schalken zich zo goed op de hem onwennige ondergrond had voorbereid.

In het eerste graveltoernooi van de Masters Series 2000 regende het uitschakelingen van gerenommeerde toptennissers. In de kwartfinale is de Fransman Cedric Pioline met zijn achtste positie de hoogst ingeschaalde speler. Daarna komen de Spaanse oud-wereldkampioen Alex Corretja (negende) en Krajiceks overwinnaar Costa (twaalde).

De andere vijf (Ferrero, Hrbaty, Kucera, Gaudio en Alami) zijn allen ongeplaatste spelers. Spanje, de grote kweekvijver van gravelspecialisten, is met drie man bij de laatste acht (Corretja, Costa, Ferrero) het sterkst vertegenwoordigd in de finalefase van het toernooi in Monaco. Slowakije heeft zijn twee toppers (Hrbaty, Kucera) er nog bij. De andere drie komen uit Frankrijk (Pioline), Argentinië (Gaudio) en Marokko (Alami).

Nederland dus niet, hoewel het zich in de tweede ronde nog zo gunstig liet aanzien. Schalken klopte de voormalige nummer 1 van de wereld en noemde zijn zege op Moya een van de mooiste in zijn leven. In de derde ronde kreeg hij donderdag de tegenstander die hij wenste: Kucera en niet de Oekraïner Andrei Medvedev die in het verleden meermalen met hem speelde.

Kristie Boogert drong op het toernooi in Boedapest door tot de kwartfinales. Ze versloeg de Russin Lina Krasnoroetskaja in twee sets: 6-4 6-3.