GRIEKS PASEN

Het belangrijkste feest van de Grieks orthodoxe kerk is het paasfeest. Na de vastendagen wordt er in het hele land hetzelfde gegeten: geroosterd lamsvlees met aardappelen, salade en witte kaas. Als het even kan wordt er buiten een heel lam op houtskool geroosterd. In elk huis staan roodgeschilderde hardgekookte eieren klaar, waarmee een spelletje wordt gespeeld. De een houdt het ei in de hand en de ander tikt er met zijn ei tegenaan. Degene met het ei waarvan de schaal is gebarsten is de verliezer. De avond voor Pasen wordt er na de paasmis thuis mayeritsa gegeten, een soep getrokken van de ingewanden van het geslachte lam en kruiden. In Nederland kun je het beste bij allochtone slagers voor lamsrestvlees en ingewanden zijn. Soms verkopen ze ook lamsbouillonblokjes. De soep kan ook getrokken worden van bijvoorbeeld lamsschouder en lamspoulet. In de bouillon wordt rijst gekookt. Tenslotte wordt er aan de soep dille en klein gesneden lenteuitjes en op het laatste moment citroensap toegevoegd. Op Kreta bakt men kallitsounia, kleine paasbroodjes in de vorm een olielampje. Het deeg wordt gevuld met mizithra, een zachte witte schapenkaas waar suiker, kaneel en fijngehakte munt aan wordt toegevoegd. Deze Kretensische broodjes kunnen wij in Nederland namaken van diepvries bladerdeeg. Snijd de 10 vierkant deeglapjes die net ontdooid zijn met behulp van een wijd glas dat op het deeg wordt gedrukt tot een cirkel. Gebruik in plaats van de schapenkaas eventueel fetakaas en prak daar de eieren, de munt en eventueel een beetje suiker door. Het mengsel moet een stevige consistentie hebben anders loopt het uit het deeg. Leg in het midden van de cirkel een hoopje vulling. Vouw nu het deeg tot een driehoek door de randen, drie halve cirkels, over de vulling heen naar elkaar toe te vouwen. Bestrijk de bovenkant met losgeklopte eidooier, waaraan een klein beetje water is toegevoegd. Bak de broodjes ongeveer 20 minuten in een oven van 180 graden.

    • Anne Scheepmaker