Goldrace voortaan week eerder verreden

De Amstel Goldrace wordt morgen vermoedelijk voor de voorlaatste keer in het slotweekeinde van april verreden. De Nederlandse wereldbekerwedstrijd is traditiegetrouw de afsluitende voorjaarsklassieker.

Op aandringen van renners, ploegleiders en organisatoren wordt de Goldrace voortaan een week eerder gehouden. Koersdirecteur Leo van Vliet staat ,,niet negatief'' tegenover een nieuwe wieleragenda.

Het voorstel van de renners, ploegleiders en organisatoren is ingegeven door de ,,onlogische volgorde'' van de voorjaarsklassiekers, zoals voorzitter Hein Verbruggen van de internationale wielrenunie (UCI) het verwoordt. De Nederlandse bestuurder wil dit najaar ,,de knoop doorhakken'' over de voorgenomen wijzigingen.

Volgens Verbruggen wordt de wielerkalender vermoedelijk pas in 2002 veranderd. ,,Je moet de mensen niet te snel verrassen'', zegt hij.

De Goldrace staat momenteel een week later gepland dan de Ardenner klassiekers de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Deze Belgische wedstrijden worden georganiseerd door de Société du Tour de France die onder leiding staat van Jean-Marie Leblanc. De Fransman heeft bij de internationale wielrenunie gepleit voor een andere indeling. Hij wordt daarbij gesteund door bijna alle betrokkenen in de wielerkaravaan.

De meeste renners hebben hun programma aan de zwaarte van de koers aangepast. Sommige coureurs geven de voorkeur aan het glooiende Vlaanderen en laten het heuvelachtige Wallonië links liggen. Andere coureurs verkiezen de omgekeerde volgorde. Het parcours in Zuid-Limburg is voor de meeste renners de gulden middenweg. Daarom zou de Goldrace beter een week eerder kunnen worden verreden, zo redeneren de ingewijden.

Organisator Van Vliet is van plan de Goldrace volgend jaar op zondag te laten verrijden en niet op zaterdag, zoals tot dusverre gebeurt. Hij acht het uitgesloten dat zijn wedstrijd tegelijkertijd een week wordt vervroegd. ,,Dan kom ik in de knoop met de marathon van Rotterdam'', verwijst Van Vliet naar de rechtstreekse televisie-uitzendingen van beide evenementen. Verbruggen zegt daarover: ,,We kunnen niet iedereen tevreden stellen.''