FNV-bestuurder bij NS weg om leden

FNV-bestuurder L. Vlek legt zijn taak als onderhandelaar bij de Nederlandse Spoorwegen neer. Hij voelt zich door zijn achterban in de steek gelaten, nadat de leden vorige week het NS-reorganisatieplan `Bestemming Klant' afwezen. De bonden hadden hierover vorig jaar een principe-akkoord bereikt met NS.

Het bestuur van FNV Bondgenoten vindt het ,,spijtig maar begrijpelijk'' dat Vlek zijn functie opgeeft. ,,Hij wist niet hoe hij de belangen van de leden nog op een goede manier zou kunnen regelen'', zegt een woordvoerster.

De vakbond blijft ervan overtuigd dat Vlek een goed contract heeft gesloten met de spoorwegen. Volgens de woordvoerster komt de oppositie van een kleine groep NS-personeel ,,die beter gebekt is dan het gros van de leden''. Een collega van Vlek zegt nog steeds te wachten op ,,inhoudelijke tegenargumenten'' van de leden met betrekking tot het reorganisatieplan.

Ook Vlek zei vorige week niet goed aan te kunnen geven waarom de leden de plannen afwezen. De FNV-leden erkenden dat de afspraken met de NS goed zijn, maar zeiden er geen vertrouwen in hebben dat de spoorwegen de afspraken nakomen.

De leden van vakbond CNV hadden eveneens moeite met de plannen, maar keurden ze wel goed.

NS en bonden praten al ruim een jaar over een klantvriendelijkere benadering van de reiziger. De spoorwegen willen machinisten en conducteurs minder laten overstappen om de vertragingen te beperken. Het treinpersoneel is bang dat hun werk hierdoor saaier wordt.

De FNV zegt zich zorgen te maken over de onrust onder NS-personeel: ,,De opvolger van Vlek loopt straks tegen precies dezelfde problemen aan.''

De NS betreuren het vertrek van Vlek ,,ten zeerste''.