Euro iets hoger na diep dal

De euro, die gisteren het laagste punt in zijn bestaan bereikte met een koers van 93,55 dollarcent voor éé'n euro, vertoonde vanmorgen enig herstel. In Tokio sloot de euro op 93,90 dollercent; de valutamarkten in het Westen zijn vandaag wegens Goede Vrijdag gesloten.

De Europese Centrale Bank gaf gisteren een verklaring uit waain ze zegt de vinger aan de pols te houden en zonodig actie te ondernemen met het oog op de beheersing van de inflatie. Sommige analisten leidden gisteren hier uit af dat de ECB volgende week de rente zal verhogen. Anderen menen dat de ECB dat niet zal doen en evenmin dollars tegen euro's zal verruilen om zo via steunaankopen de koers van de euro op te krikken.

Sinds de introductie op 1 januari 1999 is de euro met 20 procent gedaald tegenover de dollar. In het wereldje van de analisten wordt een veelvoud aan verklaringen voor de zwakke euro gegeven. De nieuwste is de toestand van de Duitse economie; de jongste voorspellingen over de economische groei en de inflatie in Duitsland zijn weliswaar gunstig, maar het vertrouwen van het bedrijfsleven in de economie is nog niet erg groot. Verder gelden de politieke toestand in Italië en de gespannen verhouding tussen de EU en Oostenrijk als nieuwe oorzaken van de zwakke euro.

Enkele analisten verwachten dat de euro nog verder zal verzwakken als die eenmaal door het niveau van de 90 dollarcent zakt: mogelijk zelfs naar 80 dollarcent. Analisten weten alleen redenen te verzinnen waarom de euro daalt, niemand kan een oorzaak bedenken waarom die substantieel zou stijgen.

Niet alleen tegenover de dollar verzwakt de euro, ook tegenover de yen. Maar vandaag sloot de euro in Tokio net als tegenover de dollar iets hoger tegenover de yen: op 99,17. Gisteren sloot die in New York op 99,06 yen.