Engelsen vrezen voor WK na rellen in Leeds

De Engelse kansen om in 2006 het wereldkampioenschap voetbal te organiseren zijn niet toegenomen na hevige rellen gisteravond in Leeds tijdens de halve finale van het UEFA-Cuptoernooi tussen Leeds United en Galatasaray uit Istanboel.

Een groep Leeds-supporters richtte vernielingen aan, molesteerde televisieploegen en gooide een raam in van een bus met Turkse officials. Bereden politie voerde charges uit en verrichtte 23 arrestaties. De rellen braken uit hoewel de club uit Yorkshire had opgeroepen tot kalmte nadat twee weken geleden bij de eerste wedstrijd tussen de twee clubs in Istanboel twee Leeds-fans door messteken waren omgekomen. Vier Galatasaray-fans zijn voor de moorden in staat van beschuldiging gesteld.

Leeds United speelde gisteren op Elland Road met 2-2 gelijk. Omdat Galatasaray de eerste wedstrijd met 2-0 won, plaatste de Turkse club zich voor de finale. Daarin speelt Galatasaray op 17 mei in Kopenhagen tegen Arsenal, dat gisteren Racing Lens uitschakelde. Arsenal won met 2-1 (doelpunten voor Arsenal Henry en Kanu en voor Lens Nouma), nadat het twee weken geleden in Londen met 1-0 de Fransen had verslagen.

De Europese voetbalfederatie UEFA had Turkse supporters verboden de wedstrijd in Leeds bij te wonen. De politie vreesde aanvankelijk de komst van duizenden Turken die op eigen gelegenheid via Nederland zouden reizen. Uiteindelijk werden in het Elland Road-stadion twee Turkse fans gearresteerd, volgens de politie ,,voor hun eigen veiligheid''.

Het duel in Istanbul en Leeds heeft het Engelse voetbalvandalisme weer stevig op de kaart gezet. Aangenomen wordt dat hooligans tijdens het Europees kampioenschap in Nederland en België deze zomer zullen proberen wraak te nemen op Turken. In Sheffield werd eerder deze maand een Turkse restaurant-eigenaar vorige week mishandeld door een man met een Leeds-tatoeage.

Minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw heeft eerder deze maand een zogeheten Hooligan Hotline opengesteld, waar mensen kunnen klikken over potentiële vandalen. Zo'n meldpunt was ook actief tijdens het wereldkampioenschap van 1998 in Frankrijk. Of dat heeft geholpen is twijfelachtig; Engelse fans waren destijds regelmatig in veldslagen verwikkeld met de politie en rivaliserende bendes.

De Turkse minister van Sport, Fikret Unlu, zei eerder dat Engeland het wereldkampioenschap van 2006 niet mag organiseren. ,,Hoe kunnen ze dat doen als ze hun hooligans niet in de hand kunnen houden'', aldus de minister. Turkije vond dat de UEFA de wedstrijd op neutraal terrein had moeten laten spelen.

    • Hans Steketee