Een vreemde koningin

Een eng verhaal. Het begint met 'er was eens', zoals het hoort.

Er was eens een mooie koningin. Heel lang geleden. Ze heette Tamara en woonde op een kasteel in de bergen die in Rusland de Kaukasus worden genoemd. Ze was gek op mannen. Als ze een leuke man had gevonden nam ze hem mee naar huis en daar kookte ze kip voor hem. Volgens eigen recept en met haar eigen handen. Hij kreeg er veel wijn bij en ze was ook niet gierig met kusjes geven.

Wanneer ze zich lang genoeg met hem had vermaakt en hij van de wijn en de kussen in slaap was gevallen gooide ze hem, ook met haar eigen handen, van de berg af. Want ze wilde steeds weer een nieuwe man en daar kon ze die van de vorige dag niet bij gebruiken. Voor die volgende man maakte ze ook weer haar lekkere kip klaar en weer gooide ze hem van de berg af. Vreemde koningin. Maar die kip was heel lekker en misschien heb je wel zin om met de hele familie die kip van Tamara te eten.

Je legt een niet al te grote kip in een stevige pan, samen met twee gesneden uien, 150 gram schoongemaakte wortelen, een kleine schone prei, een takje thijm en een hele teen knoflook, 1 laurierblad en 1 kruidnagel en een halve theelepel kaneel. Liter water erop gieten en 30 minuten, met deksel erop, op het vuur laten staan. Kip eruit halen en af laten koelen. Vervolgens de kip inwrijven met boter en in de hete oven zetten. Ook weer dertig minuten. De bouillon van de kip tot de helft inkoken en daarna zeven.

In een bakpan verhit je een klont boter en daarin bak je (kleingesneden) nog een ui en een teen knoflook. Pan van het vuur nemen. Hierna honderd gram walnoten zo klein mogelijk stampen. Af en toe een eetlepel bouilon erbij. Je doet gebakken ui, gestampte walnoten en de rest van de bouillon bij elkaar. Ook een eetlepel azijn erbij. Alles boven het vuur met elkaar vermengen, maar het mag niet koken. Drie eidooiers loskloppen in een kom en beetje voor beetje de saus erbij gieten. Dan weer langzaam opwarmen tot de saus dikker begint te worden. Vooral niet laten koken! Peper en zout erbij. Kip in stukken snijden in een schaal leggen en de saus erover gieten. Wachten met opeten tot de volgende morgen. En elkaar daarna vooral niet van een berg afgooien.

    • Philip Mechanicus