Een ei kost een dag

Eén.....twéé......plllop. De kip van de buren heeft weer een ei gelegd. Een mooi ovaal, lichtbruin ei. Gisteren had ze er ook al een gelegd, en eergisteren ook. De kip van de buren legt bijna iedere dag een ei, zoals alle kippen doen. Maar waar komen al die eieren vandaan? Ze zitten niet kant-en-klaar in haar buik, want dan zou de kip barsten. Nee, eieren groeien. Eén voor één. Elk ei kost ongeveer een dag om te maken.

De kip van de buren scharrelt wat rond in haar zanderig hok. Ze schraapt haar poten door het zand en zoekt naar maïskorrels, of een sappige regenworm. Het is acht uur 's ochtends. Morgenvroeg om een uur of negen zal de kip van de buren haar volgende ei leggen. In haar buik wordt er hard aan gewerkt. Het leven van een ei begint bij de eierstokken. Dat zijn een soort druiventrosjes. Maar de druiven zijn in dit geval geel, en klein als speldeknoppen. Ze heten dooiers en hangen in een zakje. Daarin groeien ze. Op een gegeven moment is de dooier zo groot dat hij uit het zakje scheurt. De dooier valt dan in de eileider. Bij de kip van de buren is dat waarschijnlijk net gebeurd.

De eileider is een elastische, kronkelende buis van ongeveer 75 centimeter lang. In 25 uur tijd reist de dooier door deze buis. Over de eerste 40 centimeter doet hij maar drie uur. In dit stuk druipt er eiwit uit de wand van de eileider. Die smurrie blijft plakken aan de eidooier. In de volgende 10 centimeter komt er een beschermend vlies om het jonge eitje. Dat duurt ruim een uur. In het laatste stuk van de eileider blijft het ei maar liefst 21 uur. Daar krijgt het een kalkschaal, en dat vraagt nogal wat. In de schaal zitten bijvoorbeeld 7.500 piepkleine gaatjes waar lucht doorheen kan. Die zijn voor straks, als het kuikentje in het ei lucht nodig heeft om adem te halen. Als de schaal af is, kan het ei worden gelegd. Dat is pas morgenvroeg. Nog even wachten dus.

Trouwens, zal er een kuikentje in dat ei groeien? Wie weet. Soms gebeurt dat. Maar alleen als de kip heeft gevreëen met de haan. Als de kip dan een ei legt, blijft ze er drie weken op zitten broeden. Daarna pikt het jonge kuiken met zijn snavel de schaal kapot. Als dat gebeurt hebben de buren er een nieuw vogeltje bij.

Net als de kip, leggen alle andere vogels ook eieren. Vaak doen ze dat in de maand mei. Uit die eieren komen kuikens die later zelf eieren leggen waaruit ook weer kuikens komen. Dat gaat zo maar door. Je vraagt je af, wat was er eerder: de kip of het ei. Het antwoord is, het ei. Want ooit, miljoenen en miljoenen jaren geleden, waren er al dieren op aarde die eieren legden. Dat waren dinosaurussen, en dieren die leken op krokodillen of schildpadden. Vogels bestonden toen nog niet. Die kwamen later pas. Sinds het moment dat ze op aarde verschenen leggen vogels eieren, net als de dinosaurussen. Eigenlijk hebben de vogels het gewoon afgekeken.

    • Marcel aan de Brugh