`Duitsers schuldig bij flop beursfusie'

Als een fusie tussen de beurzen van Londen en Frankfurt zou mislukken, moeten de Duitsers daarvan de schuld krijgen. Dat is te lezen in een uitgelekte notitie met de Britse mediastrategie, die juist daardoor bewaarheid zou kunnen worden.

In de notitie, die per ongeluk aan de BBC werd gefaxt, vat de persafdeling van de London Stock Exchange (LSE) samen hoe de beurs naar buiten moet treden na de onderhandelingen. Bij het falen van de fusie wordt in het openbaar `voorname spijt' betuigd en `vertrouwen' dat het in de toekomst alsnog goed komt.

Maar woordvoerders krijgen tevens instructie de Duitsers off the record te beschuldigen van ,,starheid over regelgeving'' en ,,gebrek aan een gemeenschappelijke visie'', terwijl de LSE juist ,,flexibel'' zou zijn geweest en ,,bereid tot compromissen''. In het geval van slagen moeten Britse woordvoerders spreken van een ,,waterscheiding'', die de ,,positie van Londen als Europees financieel centrum bevestigt'', aldus de notitie.

De besprekingen vinden dit weekeinde plaats, bevestigde gisteren Don Cruickshank, de nieuwe voorzitter van de LSE bij zijn aantreden. Een besluit daarover zou maandag al bekend gemaakt kunnen worden. Maar het ongelukkige doorkijkje in de keuken van de LSE-spin doctors zou roet in het eten kunnen gooien. De notitie zou de Duitsers duidelijk maken dat de Britten arrogant zijn en op voorhand al weinig vertrouwen hebben in het slagen van een fusie. Een woordvoerder van de Londense beurs zei gisteren dat de fax was ,,verouderd'' en ,,nooit had mogen worden verstuurd''. De Deutsche Börse weigerde commentaar te geven op de diplomatieke blunder.

Fusiebesprekingen tussen Frankfurt en Londen kregen nieuwe urgentie na het besluit van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs om samen te gaan. Cruickshank zei gisteren dat een fusie ,,onzeker'' is. Een ernstige storing, die de LSE-handel vorige week acht uur stillegde, verzwakt de Londense onderhandelingspositie over de vraag welk systeem de Brits-Duitse combine zou moeten gebruiken. In Londen gaan bovendien steeds meer stemmen op om geen gemeenschappelijke Europese `poule' van liquiditeit te maken, maar te kiezen voor het Amerikaanse model van `parallelle' handelssystemen.

STRATEGY PAPERwww.nrc.nl/Doc