Diplomaat wil schade niet betalen

De Egyptische diplomaat N. Mekky is pas na druk van het ministerie van Buitenlandse Zaken bereid een deel van de schade te betalen die hij veroorzaakt heeft bij een auto-ongeluk.

Tot nu toe beriep de onverzekerde Mekky zich op zijn immuniteit. Nederland dreigde daarom een verzoek te doen bij Egypte om de onschendbaarheid van de diplomaat op te heffen. Mekky, de derde secretaris van de Egyptische ambassade, kon niet aansprakelijk gesteld worden en was na gesprekken met het ministerie nog steeds niet bereid te betalen.

In de nacht van 5 op 6 december 1998 reed de diplomaat op de A12 de auto van W. van den Berg en haar partner aan. Mekky, die reed in een auto met nummerbord van het corps diplomatique, ramde de auto van de Nederlanders aan de zijkant. De partner bleek lichte verwondingen te hebben. Van den Berg is als gevolg van een wiplash nog steeds gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Mekky zei verzekerd te zijn, wat later niet waar bleek.

Het Waarborgfonds Motorverkeer berekende dat het stel recht had op minstens 180.000 gulden. Dit fonds, dat uitkeert als een aansprakelijke partij onverzekerd is, betaalde deze som aan het stel. Mekky weigerde te betalen en wees de schuld voor het ongeval af.

De Nederlanders namen hier ,,om principiële redenen'' echter geen genoegen mee en eisten van Mekky dat hij persoonlijk of de ambassade van Egypte zou opdraaien voor de geleden schade. Van den Berg: ,,Het is bespottelijk dat de samenleving opdraait voor twee ton, omdat een diplomaat zich niet aan de regels houdt.''

In de maanden hierop ontstond een drukke correspondentie tussen het stel en de ambassade, zonder resultaat. Volgens Van den Berg ging de ambassade hierbij ,,intimiderend'' te werk. ,,Ze belden en vroegen of we de zaak eventjes wilden regelen, omdat de carrière van Mekky geen gevaar mocht lopen.'' Het stel weigerde dit.

Op verzoek van de Nederlanders bemoeide Buitenlandse Zaken zich met de zaak. ,,Als er geen uiteindelijke schikking kan worden getroffen, zal Nederland mogelijk aan Egypte verzoeken om afstand te doen van dhr. Mekky's immuniteit, zodat hij vervolgd kan worden volgens de Nederlandse wet'', aldus het ministerie.

De onderhandelingen verliepen volgens het ministerie ,,constructief''. Mekky heeft toegezegd 50.000 gulden te willen betalen, waar het stel onder protest mee akkoord gaat.

    • Guus Valk